Linkuri accesibilitate

UE ajunge la înţelegere cu Turcia pentru returnarea refugiaţilor


Un refugiat în fața hărții Greciei, la o stație de autobuz în apropiere de Atena, 18 martie 2016

Rămâne de văzut dacă înțelegerea va funcționa din punct de vedere legal, ea fiind deja contestată.

Cei 28 de lideri ai Uniunii Europene au ajuns la o înțelegere în privința ofertei colective făcute Turciei pentru a primi înapoi sutele de mii de refugiați care încearcă să ajungă în Europa.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link direct

Negocierile au fost foarte dificile și orice lovitură de teatru părea posibilă până în ultimul moment, inclusiv ruptura și șantajul din partea Turciei.

Membrii unor organizații umanitare au criticat deja acest aranjament cu Turcia, dar până și unii din liderii UE recunosc că Uniunea e pe cale de a face un compromis enorm cu propriile sale principii.

„Ne situăm în marginea legislației internaționale”, a declarat președinta Lituaniei Dalia Grybauskaite.

La fel, premierii Belgiei și Luxembourgului avertizaseră că nu sunt gata de orice concesii și, în orice caz, nu de concesii împotriva valorilor pe care s-a construit Europa.

Se așteaptă acum semnarea acordului între liderii UE și premierul Turciei Ahmet Davutoglu, care se află la Bruxelles.

Turcia va primi fonduri sporite de 3 miliarde de euro, peste cele 3 miliarde deja decise în luna decembrie. Noi capitole in negocierile de aderare vor fi deschise anul acesta, iar Ankara mai primeşte si promisiunea liberalizării regimului vizelor pentru turci.

Potrivit planului aprobat de cei 28, emigranții și refugiații ajunși în Grecia vor fi trimiși înapoi în Turcia dacă nu pot dovedi că au dreptul la azil. În schimb, țările europene vor accepta mii de refugiați din Turcia care au dreptul la azil și ale căror cazuri vor fi analizate individual, la fața locului.

Turcia va primi în schimb acele fonduri, liberalizarea vizei și promisiunea accelerării negocierilor de aderare la UE.

Pentru ambele părți, atât pentru europeni, cât și pentru Turcia, înțelegerea la care s-a ajuns are o la fel de mare valoare simbolică și politică pe cât are una practică. Și europenii și turcii se pot întoarce acum acasă anunțând că au găsit o soluție crizei refugiaților.

E revelator că până și Angela Merkel a fost nevoită să se ralieze cauzei unei înțelegeri cu Turcia, după ce fusese cea care încurajase emigrarea spre Germania.

Rămâne de văzut dacă înțelegerea va funcționa din punct de vedere legal, ea fiind deja contestată și putând fi adusă în fața instanțelor internaționale.

XS
SM
MD
LG