Linkuri accesibilitate

Comisia pentru confiscarea averilor ilicite a depus în justiție o cerere pentru naționalizarea de proprietăți și acțiuni ale unui bancher miliardar.

Comisia pentru confiscarea averilor ilicite a depus în justiție o cerere pentru naționalizarea de proprietăți și acțiuni în valoare de peste 1,1 miliarde euro ale bancherului Țvetan Vasilev.

Fostul proprietar al Băncii comerciale corporative (KTB) care a intrat în incapacitate de plată în iunie 2014, se află în Serbia. Bulgaria a cerut extradarea sa și dosarul va fi audiat în cea de a doua instanță la Tribunalul municipal Belgrad.

Este vorbă de fraude ce au cauzat pierderi în valoare de căteva miliarde euro bugetului de stat și clienților băncii, printre care multe companii de stat și primării.

Au fost deja blocate active în valoare de aproape 750 milioane de euro. Este vorbă de clădiri administrative zeci de apartamente, depozite și garaje în Sofia și pe litoralul Mării Negre. A început procedura de confiscare a unei vile în valoare de peste 20 de milioane de euro din Elveția. Au fost blocate conturi bancare ale lui Vasilev în aceasta țara.

Ceilalți bani nu au fost găsiți și se presopune că au fost scoși din țara în paradisuri fiscale de către bancherul fugitiv.

Numai dovezile ub forma unor documente depuse la tribunal cuprind 28 000 de pagini. Este descrisa procedură de scoatere a banilor depunătorilor sub forma creditării unor companii fictive. Au fost pe larg folosite și contractele fictive de consultanță.

Pentru a-și asigura umbrele politice proprietarul băncii KTB a finanțat cu peste 15 milioane de euro o serie de medii ce au dus întotdeaună o politică proguvernamentală.

Formațiunile parlamentare au ajuns la un consens în privința ridicării secretului bancar în cazul KTB. Au fost anunțata lista proprietarilor unor depozite cu dobânzi preferențiale care au apărținut unor partide, politicieni și membrilor familiilor acestora.

Lista beneficiarilor de credite preferențiale este dominată de companii apropiate de Țvetan Vasilev. Vor fi făcute publice și contractele pentru servicii fictive de consultanță prin care Vasilev a „cumpărat” bunavoința unor politicienii, ziariști și experți financiari.

XS
SM
MD
LG