Linkuri accesibilitate

„Balenele ucigașe” eliberate din captivitate


Mamiferul marin denumit „balena ucigașă”

Un succes pentru militanții ecologiști americani.

După ani de presiuni și proteste, compania americană SeaWorld, cunoscută mai ales pentru spectacole acrobatice cu animale marine, a făcut joi un anunț surprinzător: nu va mai ține în captivitate noi așa-numite „balene ucigașe”, sau orca, iar pe cele deja aflate în bazinele sale nu le va mai obliga în curând să facă salturi pentru amuzamentul publicului plătitor.

Balena ucigașă sau orca era de departe cea mai cunoscută atracție a lanțului de parcuri de agrement SeaWorld, din Statele Unite. Maiestuosul mamifer marin alb-negru - care nu este de fapt o balenă, ci un delfin uriaș - a fost admirat de sute de milioane de spectatori la bazinele din San Diego, Orlando și San Atonio, figurând într-o formă stilizată chiar în emblema companiei.

Începutul sfârșitului pentru profitabilele spectacole cu orca a venit în 2010, când animalul numit Tilikum a ucis-o pe antrenoarea Dawn Brancheau după spectacolul „O cină cu (orca) Shamu”, la Orlando. Cererea de bilete a scăzut și mai mult în 2013, odată cu lansarea unui film documentar despre ororile din spatele performanțelor cu public ale animalelor captive.

Filmul „Blackfish” a prezentat detalii despre felul cum sunt vânate și subjugate animalele marine, despre chinurile la care sunt supuse în bazine relativ mici și despre cinismul companiei care și-a prezentat mereu programele drept un serviciu făcut științei și naturii.

Suspiciunile publice s-au mărit și mai mult după ce trei orca au murit la centrul SeaWorld din San Atonio în decurs de numai șase luni, în 2015.

Joi, 17 martie 2016, SeaWorld a anunțat că nu va mai captura alte animale din mare și va opri programul de reproducere al celor aflate deja în proprietatea sa.

Președintele companiei SeaWorld, Joel Manby, a spus într-un interviu cu radioul public american NPR că animalele încă aflate în proprietatea sa, 29 la număr, vor fi prezentate publicului în programe noi, fără elemente de circ, numite „întâlniri naturale cu orca”.

Manby a mai spus că în urmă cu 50 de ani, când SeaWorld a început să captureze orca, oamenii de temeau de ea și îi doreau răul, în vreme ce acum este unul din cele mai iubite animale – de unde și presiunile publice pentru încheierea spectacolelor.

Anunțul SeaWorld a fost aplaudat de prietenii animalelor, inclusiv de multe celebrități ca Cher, Mia Farrow și alții, dar unii dintre ei s-au întrebat de ce compania nu pune în libertate animalele deja „deținute” în bazine.

Președintele „Societății Umane”, cea mai cunoscută organizație pentru bunăstarea animalelor din Statele Unite, Wayne Pacelle, a spus într-un interviu la NPR că din păcate marea majoritate a animalelor fie s-au născut în captivitate, fie au fost capturate în urmă cu prea mult timp ca să poată fi puse în libertate, și aproape sigur ar muri în mare, curând.
Aceasta este și poziția SeaWorld.

Alte organizații americane pentru protecția animalelor, mai radicale decât ”Societatea Umană”, de pildă PETA, spun însă că există destule locuri în oceanul planetar unde captivii de la SeaWorld ar putea trăi mai bine decât în bazin, doar că firma nu vrea să renunțe la ultimii bani pe care i-ar mai putea scoate pe spinarea lor. PETA și alții au mai spus că deși anunțul SeaWorld este o victorie pentru drepturile animalelor, bătălia nu s-a încheiat. „Nu avem voie să uităm de celelalte animale – delfini, foci, beluga - care vor rămâne în captivitate până ce SeaWorld se va îndura și de ele”, se mai spune într-un mesaj pe site-ul organizației PETA.

XS
SM
MD
LG