Linkuri accesibilitate

„Școala mea”: dialogul între familii și profesori


Un proiect al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, la ora bilanțului.

Din 2014, Centrul Analitic Independent Expert-Grup în cadrul proiectului „Școala mea” își propune să creeze un dialog între actorii sociali din comunitate și instituțiile de învățământ, pentru a spori nivelul de înțelegere a reformelor din educație. Pe de o parte părinții și elevii, de cealaltă parte profesorii și direcția școlii au învățat să discute împreună problemele școlii și gestionarea cât mai eficientă a bugetului instituției. Ce efecte a produs această inițiativă în cele peste 20 de școli beneficiare?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct

Școlile care au acceptat să scoată bugetul la vedere au avut un câștig extrem de valoros, spun realizatorii proiectului, acestor instituții le-a reușit adoptarea unor decizii agreate de părinți, elevi și administrația instituției, toate trei verigi fiind antrenate în dialog continuu. Treptat, elevii au deprins îndrăzneala necesară pentru a-și argumenta poziția și au izbutit să convingă administrațiile că au nevoie de acces la internet bunăoară, sau de o relaxare a orarului școlar. Membră a Consiliului Național al Elevilor, Carolina Cicati spune că astfel, colegii ei își dezvoltă abilități de lider și învață la modul practic ce înseamnă implicarea în schimbările ce îi vizează direct:

„Elevii într-adevăr pot să-și facă vocea auzită la ei în școală și pot să-și gestioneze bugetul de la ei. Noi cunoaștem că s-au deschis deja și parcuri împrejurul școlilor din banii care erau alocați, s-au deschis laboratoare, au fost cumpărate calculatoare și este acces nelimitat la internet în unele școli în care „Școala mea” a reușit să facă într-adevăr o schimbare. Astfel, elevii au posibilitatea să-și expună viziunea lor, părerea lor despre anumite probleme cu care se întâlnesc zilnic.”

La aproape doi ani de la demararea proiectului, autorii vorbesc despre o percepție pozitivă a elevilor vizavi de felul în care sunt distribuiți banii din bugetul școlii. Atât pentru părinți, cât și elevi contează ca subiectele dezbătute la ședințele publice să se regăsească ulterior în lista priorităților administrației.

Directoarea liceului din Lipcani, Natalia Muntean, se arată încrezătoare că prin implicarea cetățenilor în viața școlilor, poate fi diminuată atitudinea deseori reticentă față de reformele din educație. Prin participare, spune ea, părinții, profesorii și elevii devin toți un fel de agenți ai schimbării:

„Toți împreună distribuim banii acolo unde este mai necesar. Astfel elevii se implică în activitate, sunt mai cointeresați în ceea ce facem, rezultatul pe care-l obținem. De cealaltă parte, părinții sunt satisfăcuți de acele condiții, în general de activitatea pe care o au copiii lor în cadrul instituției. ”

Chiar dacă impresiile față de activitatea școlilor s-au îmbunătățit, mai mare parte a părinților care au fost chestionați de realizatorii proiectului spun că schimbările trebuie să continue pentru a spori calitatea predării în școli.

Întrebați despre eficiența cheltuielilor din bugetul instituției, jumătate din personalul didactic și o treime din părinți au spus că bani se distribuie după principiul de necesitate și eficiență.

Directorul Centrului Independent Expert-Grup, Adrian Lupușor, spune că în ultimul an, școlile implicate în proiect au demonstrat că implicarea cetățenilor în procesul de educație funcționează și aduce doar reușită:

„Anul 2015 a demonstrat că proiectul „Școala mea” și în general instrumentele de responsabilizare socială pot aduce rezultate tangibile chiar dacă nu implică nemijlocit alocarea de resurse financiare. Este mai mult, totuși, o implicare a comunităților pentru a ajuta școlile să utilizeze bugetele mai eficient și mai transparent. Avem rezultate cu care ne putem mândri, sunt școli care au reușit sau sunt pe cale de a rezolva probleme locale.”

Toate școlile care s-au implicat în acest proiect, dar și cele care pur și simplu au vrut să se alăture inițiativei, în total peste 1000, au acum un profil online. Elevii şi părinții pot accesa informații despre performanța elevilor și despre bugetele instituțiilor. Autorii proiectului cred că această platformă poate fi un instrument pentru a stimula tinerii să participe la audierile publice, să ceară în continuare o deschidere a informațiilor despre școli și desigur să semnaleze probleme din instituțiile în care învață.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG