Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina și criza migranților la festivalul de filme „One World”


Peste 130 de filme au fost proiectate și discutate în cadrul festivalului de la Praga dedicat drepturilor omului.

La Praga s-a încheiat Festivalul filmelor documentare „One World”, specializat în tematica drepturilor omului. Filmele prezentate la ediția din acest an, a 18-a la număr, s-au axat pe două subiecte: conflictul din estul Ucrainei și provocările cu care se confruntă sutele de mii de migranți din Siria, nevoiți să fugă de război.

Războiul din Ucraina și criza migranților la festivalul de filme „One World”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct

La ediția din acest an a Festivalului „One World” au fost prezentate peste 130 de filme, semnate de autori din întreaga lume. Majoritatea peliculelor au la bază cele două probleme care afectează astăzi Europa: criza din Ucraina și sutele de mii de migranți din Orientul Mijlociu, siliți să-și părăsească locuințele și să ia drumul pribegiei. De altfel, moto-ul festivalului a fost unul foarte sugestiv: „Looking for home”, în traducere din engleză: „În căutarea casei”, în speranța că evenimentul îi va determina pe vizitatori să înțeleagă cu ce probleme se confruntă cei care azi nu au un loc unde să se simtă ca acasă.

Ondrej Moravec
Ondrej Moravec

Unul dintre organizatorii Festivalului, Ondrej Moravec, responsabil pentru programul ediției, ne-a spus că ideea tematicii s-a conturat la mijlocul anului trecut când a fost clar că problema migranților va afecta întreaga Europă:

„Ne-am gândit să prezentăm subiectul dintr-un alt punct de vedere, diferit decât ce ne-am obișnuit să auzim despre migranți. Ce impact va avea aceasta criză asupra noastră? E timpul, poate, să ne revedem valorile? Am ales moto-ul „În căutarea casei” pentru a-i provoca pe vizitatori să se pună în locul celor care sunt nevoiți astăzi să-și părăsească locuințele. Desigur, am avut o categorie de filme dedicate doar acestei tematici, însă, dacă analizez, subiectul care „unește” toate filmele este casa, căminul și familia.”

De obicei, continuă Ondrej Moravec, organizatorii Festivalului selectează filmele pe care le vor prezenta publicului dintr-un număr de peste 2000 înscrise în competiție. Anul acesta nu a fost o excepție, 1800 de filme „s-au bătut” pentru a ajunge în lista peliculelor de la „One World”. După fiecare proiecție, au fost organizate dezbateri, vizitatorii având posibilitatea să pună întrebări autorilor sau chiar protagoniștilor. Așa s-a întâmplat, de exemplu, în cazul filmului „Sherifii ucraineni”, un documentar despre problemele cu care se confruntă Victor și Volodia, doi polițiști din satul Stara Zburyevka, asezat în sudul Ucrainei, în imediata apropiere a peninsulei Crimeea și la scurtă distanță de regiunea Donețk. Ondrej Moravec spune că dezbaterile reprezintă partea cea mai importantă din programul Festivalului și asta pentru că vizitatorii au ocazia să primească „din prima sursă” răspunsuri la întrebări care îi frământă:

„Credem că Festivalul poate oferi jurnaliștilor, celor care vin să vadă filmele, o altă viziune asupra problemelor pe care le-am abordat, despre care nu se vorbește în presă. Da, separat, filmele sunt niște piese de artă care pot fi admirate, însă asta nu e de ajuns. Trebuie discutate, iar concluziile dezbătute. Tocmai din acest motiv am programat dezbateri după fiecare proiecție. Ne-am gândit să creăm un fel de pachet: pe de o parte, vizitatorii se pot uita la filme, pe de altă parte, au șansa să primească răspunsuri la întrebări care îi frământă”.

Festivalul „One world”, odată încheiat la Praga, pornește într-un turneu în peste 30 de localități din Cehia, ajungând și la Bruxelles. Evenimentul este organizat împreuna cu foarte cunoscuta organizație non guvernamentală „People in need”, în traducere din engleză „Oameni în dificultate”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG