Linkuri accesibilitate

Ucraina „riscă să alunece încă o dată în corupție, fărădelege și vasalitate”


Asistenta secretarului de stat american, Victoria Nuland, într-o vizită la Kiev

Declarațiile Victoriei Nulanand, asistentă a secretarului de stat american, în cadrul audierilor din Senatul Statelor Unite.

O diplomată americană de rang înalt, Victoria Nuland, a avertizat că modernizarea și curățarea Ucrainei este pusă în pericol de vechii oligarhi, care încearcă să-și ia revanșa după Maidanul din 2014. Declarațiile diplomatei făcute marți la audieri în Senatul Statelor Unite au fost rezumate de corespondentul nostru Mike Eckel.

Victoria Nuland, asistenta secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, a spus că Ucraina „riscă să alunece încă o dată înapoi în corupție, fărădelege și vasalitate”, pentru că liberalizarea economiei și lupta cu mita întâmpină rezistență. Oficiala americană a vorbit la Washington, la audieri în Comitetul pentru Relații Externe al Senatului:

„Oligarhii și cleptocrația care au controlat Ucraina timp de decenii înțeleg că modelul lor de business va fi desființat dacă reformiștii Maidanului vor prevala în 2016. Deci, încearcă să-și ia revanșa, folosindu-se de toate pârghiile sistemului vechi, controlul asupra presei, întreprinderilor de stat, deputaților Radei, tribunalelor și mașinăriei politice”.

După Maidanul din 2014, când protestatarii pro-europeni au înlăturat regimul președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, noul președinte Petro Poroșenko, el însuși un bogat om de afaceri, a cerut ajutorul oligarhilor. Avea nevoie de sprijinul lor pentru a stabiliza estul Ucrainei aruncat în aer de mișcarea separatistă încurajată de Rusia.

Acum, înlăturarea oligarhilor este dificilă, în ciuda presiunilor din partea donatorilor internaționali și a publicului ucrainean.

Tensiunile din sânul puterii au erupt recent sub forma unor demisii răsunătoare din guvern, ducând la sistarea ajutoarelor occidentale cruciale promise Ucrainei în schimbul reformelor. Victoria Nuland a adresat un apel reformatorilor.

„Toți cei care-și spun reformatori în Ucraina trebuie acum să muncească și mai mult pentru a reface consensul în jurul unei echipe de conducere și a unui program de măsuri agresive agreate de FMI și Uniunea Europeană pentru curățarea țării de corupție, restabilirea justiției și liberalizarea economiei”

Declarațiile Victoriei Nuland urmează unora asemănătoare făcute recent la Kiev de vicepreședintele american Joe Biden. Statele Unite, care sprijină reformele din Ucraina inclusiv financiar sunt tot mai îngrijorate că schimbările decurg prea lent, iar principalele sectoare ale economiei și administrația rămân nereformate,

Cu toate acestea, diplomata americană a remarcat și câteva succese economice înregistrate de Ucraina în ultimul an, inclusiv stabilizarea monedei naționale și sporirea exportului de cereale. Iar faptul că, pentru prima data iarna aceasta, Ucraina nu a consumat gaze importate din Rusia, a fost descris de Nuland drept o „mică minune”.

Micile succese întăresc speranța că reformele vor reuși.

„Credem în continuare că 2016 poate și trebuie să fie anul când Ucraina va scăpa de alianța ticăloasă între banii murdari și politica murdară care i-a jefuit pe ucraineni vreme îndelungată”, a mai spus Victoria Nuland în Comitetul pentru Relații Externe al Senatului Statelor Unite.

XS
SM
MD
LG