Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton și Donald Trump își continuă victoriile în alegerile preliminarii din Statele Unite


Hillary Clinton despre Donald Trump: „Șeful statului nu trebuie să ne facă de rușine”.

În Statele Unite, republicanul Donald Trump și democrata Hillary Clinton și-au consolidat pozițiile după ziua de marți 15 martie, considerată a doua „super Tuesday”, din cauza mizei sale importante. Alegeri primare au avut loc în cinci state americane, iar cei doi au tot mai multe șanse să fie desemnați candidați la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Televiziunile americane relatează că miliardarul Donald Trump și fostul Secretar de Stat Hillary Clinton conduc detașat în competiția internă din cadrul partidelor republican și democrat pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale care-l vor duce pe succesorul lui Barack Obama la Casa Albă. Din februarie pînă în iunie, în fiecare stat și teritoriu american se votează pentru candidații republicani și democrați care se luptă pentru nominalizare. Marți, 15 martie, au avut loc alegeri primare în cinci state.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00
Link direct

Fostul Secretar de Stat Hillary Clinton a reușit să obțină voturile democraților din Florida, Carolina de Nord, Illinois și Ohio, unde l-a învins pe rivalului său, senatorul democrat Bernie Sanders. Astfel, Hillary Clinton și-a asigurat susținerea a 326 de delegați la convenția națională a democraților din iulie. Sanders are până acum numai 220 de delegați.

În timpul campaniei din Carolina de Nord, Clinton a constatat că numărul voturilor crește în favoarea sa și se apropie tot mai mult de o cifra de 2.383 de delegați, câți sunt necesari pentru a câștiga nominalizarea Partidului democrat. Dacă reușește, Hillary Clinton va deveni prima femeie din istoria Statelor Unite care va fi candidata unui partid în alegerile prezidențiale.

Democrata nu a exclus că în cursa finală pentru președinția Statelor Unite ar putea concura cu republicanul Donald Trump, pe care, de altfel, l-a acuzat că ar vrea să ducă țara pe un drum greșit, reproșându-i că vorbește jignitor despre femei și minorități. „Șeful statului trebuie să ne protejeze, nu să ne facă de rușine” a spus Clinton.

În tabăra republicanilor, miliardarul Donald Trump l-a învins cu ușurință pe senatorul de Florida, Marco Rubio, chiar la el acasă, în statul Florida, asigurându-și toți cei 99 de delegați. În consecință, Rubio a anunțat că renunță la cursa pentru nominalizare: „Oamenii sunt furioşi [...] Este un tsunami politic, ar fi trebuit să ne dăm seama de asta înainte”, a declarat Marco Rubio.

Trump a mai câștigat alegerile primare în Carolina de Nord și Illinois. În total, republicanul are garantate voturile a 619 delegați, spre deosebire de principalul său contracandidat, senatorul Ted Cruz, care este în prezent susținut de 394 de delegați. Până la nominalizare, însă, mai este mult, Trump având nevoie de 1,237 de voturi pentru a-și asigura un loc în cursa finală pentru președinția Statelor Unite.

La alegerile de marți, avântul spre victorie a lui Trump a fost frânat de guvernatorul de Ohio, John Kasich, care a obținut majoritatea voturilor în statul Ohio. De altfel, aceasta a fost prima victorie a lui Kasich în alegerile primare.

Statul Missouri, se pare, a fost câștigat tot de Hillary Clinton, la democrați și Donald Trump în tabăra republicană. Americanii vor vota pentru un nou președinte pe 8 noiembrie.

XS
SM
MD
LG