Linkuri accesibilitate

Cine e candidatul real la președinție? (Iulian Chifu / deschide.md)


Curtea Constituțională ca instrument politic (Igor Volnițchi / tribuna.md)

Într-un comentariu pentru deschide.md, Iulian Chifu constată că revenirea la alegerile prezidențiale prin vot direct a aruncat în aer calcule, alianțe, proiecte politice şi au împins clasa politică din Republica Moldova în haos. Pe varianta Constituției în vigoare din 2000, continuă autorul, protestatarii şi partidele din opoziția extraparlamentară în născare nu aveau foarte multă treabă decât să ceară alegeri directe şi să combată puterea care nu e de acord cu voinţa majoritară a poporului. Acum însă, susține Chifu, preocuparea e mai mare: cum se pregătesc alegerile, cine candidează, cu ce bani, cu ce sprijin şi cu ce rezultate? În opinia lui Iulian Chifu, aceeași confuzie dăinuie şi în rândul partidelor din arcul guvernamental, întrebarea fiind: Trebuie pregătită candidatura? Cine o asumă, un candidat de formă sau președintele Partidului, oricare ar fi acel partid? Şi de fapt cine e candidatul real, care să strângă voturi?

Tribuna.md publică un editorial semnat de Igor Volnițchi. Acesta constată că urmare a deciziilor adoptate de Curtea Constituțională în ultimii ani, această instanţă este în ochii unei importante părţi a societăţii mai degrabă un instrument politic decât o instanţă de jurisdicții constituțională. Percepţia nu s-a schimbat nici măcar după decizia instanței în urma căreia s-a revenit la alegerea directă a Preşedintelui ţării de către cetăţeni, exact aşa cum îşi doreşte marea majoritate a populaţiei. Cu excepţia deciziei privind denumirea limbii de stat şi a câtorva decizii mai puţin importante din punct de vedere politic, practic nu a existat decizie a CC care să nu fi convenit unei anume forţe politice, este de părere editorialistul. El susține că în condiţiile în care asupra independenţei acestei instituţii planează suspiciuni, este şi logic să apară anumite îngrijorări referitoare la soarta democraţiei şi la viitorul Republicii Moldova, în general.

Agenția de presă „IPN” îl citează pe fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș cu declarația că prin decizia din 4 martie, înalta curte a început să aplice o practică periculoasă, stabilind reguli de comportament pentru subiecții de drept constituțional. În opinia sa, Curtea Constituțională a început să-și depășească atribuțiile, și spune acesta, decizia de revenire la alegerea președintelui prin vot direct putea fi luată de către Parlament, organul care este în drept să modifice Constituția.

Jurnaliștii de la portalul Mold-street (www.mold-street.com) scriu că în anul 2015 traficul aerian de pasageri prin Aeroportul Internațional Chișinău a înregistrat o creștere de 25 la sută, cifra de pasageri fiind cu aproape jumătate de milion mai mare decât în 2014. Autorii menționează că Aeroportul Internațional Chișinău este principala poartă aeriană a Republicii Moldova, iar din august 2013 a fost transmis în concesiune companiei Avia Invest, care s-a angajat să investească în 49 de ani, circa 245 de milioane de euro. Jurnaliștii scriu că în prezent, 19 companii aeriene efectuează zboruri charter și zboruri regulate de pe aeroport, spre 29 de destinații mondiale.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG