Linkuri accesibilitate

„Șansa Moldovei este să fie unită în interior și independentă în raport cu exteriorul”


În dialog cu europarlamentara finlandeză Miapetra Kumpula-Natri, membră a delegației la Comitetul de Cooperare UE-R.Moldova.

Apropiată de R. Moldova, prin poziția sa de membru al Euronest, dar și al Delegației la Comitetul de Cooperare UE-R.Moldova, europarlamentara finlandeză Miapetra Kumpula-Natri afirmă că UE nu sprijină un guvern sau altul în R.Moldova, ci cooperează cu orice guvern rezultat în urma unor alegeri democratice. Cât privește ideea unirii cu România, europarlamentara social-democrată este e părere că șansa Moldovei „este să fie unită în interior și independentă în raport cu exteriorul. Nu UE, nu România, nu Rusia sau altă țară sunt cele care decid ce este bine pentru Moldova, ci moldovenii”, este una dintre declarațiile politicienei finlandeze, într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:44 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cum apreciați noua situație care s-a creat în Moldova după ce Curtea Constituțională a stabilit că președintele va fi ales de acum înainte nemijlocit de popor, și nu de parlament ca în ultimii ani?

Miapetra Kumpula-Natri: „Eu sper ca alegerile să fie urmate de ceva stabilitate. Desigur, circulă deja zvonuri cu privire la partidele ce se vor afla în poziții câștigătoare după alegeri. Sper că după alegeri, noul președinte va continua să lucreze cu UE, mai ales că noi vom veghea ca alegerile să fie corecte.”

Europa Liberă: După luni de proteste, mai ales din cauza dispariției miliardului de dolari, guvernul a pierdut sprijinul popular. Cu toate acestea, UE pare că nu e deranjată de asta și susține în continuare guvernul. Nu va suferi credibilitatea UE printre moldoveni din această cauză?

Miapetra Kumpula-Natri
Miapetra Kumpula-Natri

Miapetra Kumpula-Natri: „În Moldova, ca în orice altă țară, Uniunea Europeană are nevoie de un partener de cooperare, de dialog. Avem întâlniri de specialitate pe proiectele comune și avem pur și simplu nevoie de cineva cu care să lucrăm. Asta nu înseamnă că sprijinim sau nu guvernul, ci că lucrăm cu cei pe care moldovenii i-au ales și cărora le-au dat astfel legitimitate. Nu putem alege noi cine ne sunt partenerii de dialog în Moldova. UE ține legătura și cu sectorul neguvernamental și cu opoziţia politică. Înțeleg pe deplin supărarea moldovenilor cu privire la furtul miliardului de dolari. Este un scandal care a depășit granițele Moldovei. De aceea populația trebuie să susţină lupta anticorupție, pentru ca doar așa țara va avea un viitor mai bun. Îmi pare rău că din cooperarea cu UE moldovenii nu simt o îmbunătăţire mai semnificativă a vieții lor.”

Europa Liberă: Care ar trebui să fie obiectivele și temele de lucru ale noului președinte? Să le continue pe cele începute de actualul președinte, de pildă?

Miapetra Kumpula-Natri: „Nu aș putea spune dacă ar trebui să înceapă un nou program de reforme, dar ce pot spune este că, astăzi un parlament puternic este un sem că democrația este sănătoasă și funcțională. Sper ca noul președinte va fie în contact cu UE, că vom continua drumul comun început împreună și nu va abandona proiectele la care lucrăm.”

În direct de la Strasbourg: Miapetra Kumpula-Natri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00

Europa Liberă: Fostul președinte român, dl Traian Băsescu, a spus de curând în presă că singura șansă a Moldovei de a deveni vreodată membră a UE este reunificarea cu România. Cum este privită o astfel de posibilitate în UE? Este ceva permis, este ceva care ar fi văzut cu ochi buni?

Miapetra Kumpula-Natri: „Provin din Finlanda, o țara mică, ce și-a recâștigat independența în 1917. Cred, așadar, în ideea de independență. De aceea, cred că șansa Moldovei este să fie unită în interior și independentă în raport cu exteriorul. Noi, în UE, nu vrem să vedem că se dă o luptă pentru Moldova din afara Moldovei, care dictează ce se întâmplă în Moldova, fie că vorbim de Rusia sau alte țări din UE. Nu UE, nu Romania, nu Rusia sau altă țară sunt cele care decid ce este bine pentru Moldova, ci moldovenii. Nimeni nu poate decide dacă o țară dispare, ca țară independentă, decât țara respectivă. De aceea, urarea mea pentru Moldova este să rămână independentă.”

XS
SM
MD
LG