Linkuri accesibilitate

Cum va fi distribuit zahărul primit ca ajutor umanitar din România?


La Chișinău a ajuns o primă parte a ajutorului umanitar alimentar în valoare de 4 milioane de euro oferit de București.

Săptămâna trecută a ajuns la Chișinău o primă parte a ajutorului umanitar alimentar în valoare de 4 milioane de euro oferit de România pe fondul degradării situației economiei moldovene. Cum vor fi repartizate cele peste 200 de tone de zahăr primite la 10 martie?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

Coletele cu zahăr vor fi împărțite începând cu săptămâna viitoare, spune vicepremierul pe probleme sociale, Gheorghe Brega, după ce azi a fost aprobată o listă a beneficiarilor. Între aceștia sunt azilurile de bătrâni, instituțiile de tip rezidențial pentru copiii cu nevoi speciale și cei fără părinți, centre maternale precum și grădinițe și școli, cele din urmă fiind instituții sugerate de partea română. La distribuirea zahărului și ulterior a pachetelor cu produse alimentare vor participa reprezentanți ai autorităților locale, dar și activiști locali care să urmărească corespunderea listelor cu persoanele cărora li se va da zahăr. Gheorghe Brega spune că astfel pot fi evitate cazurile în care primarii ar depozita ajutoarele pentru a le folosi ulterior în interese personale și politice:

Gheorghe Brega
Gheorghe Brega

„Direcția asistență socială, polițiștii de sector o să fie implicați în sate, consilierii sătești, să vadă, să-i dezbăierăm de chestiile acestea de a le depozita și ale folosi la alegeri sau de a le depozita și a le folosi pentru dânșii. Ca primarul să nu includă în lista aceasta numai oamenii lui: acesta mi-i cumătru, acesta mi-i frate, acesta mi-i prieteni, acesta m-a susținut la alegeri, să-i dau niște zahăr. Mai mult ca atât, după repartizare o să fie monitorizați de noi.”

Comisia pentru distribuirea ajutoarelor umanitare nu a decis încă în ce raioane și cât zahăr ar urma să primească beneficiarii, cu toate că în parte, fiecare autoritate raională, a întocmit o listă a necesităților și a potențialilor beneficiari pe care a expediat-o comisiei.

Șeful direcției asistență socială din Leova, Sergiu Postică, spune că în condițiile bugetelor reduse și insuficiente în care activează instituțiile sociale, orice economie este binevenită.

În opinia sa, ar fi mai multă echitate dacă pachetele cu zahăr ar ajunge la grădinițe și centre cu menire socială, decât la persoane fizice:

„S-ar putea să se întrebe, de ce primește vecinul și nu primesc și eu, de atâta că diferența de pensie sau de ajutor social diferă și nimeresc într-o categorie sau în altă categorie. Deciziile trebuie să le ia comisia obștească care știe situația în teritoriu. Să nu-i dea lui moș Ion, care poate are copii peste hotare sau au business și îl ajută. Pe el nu-l salvează două sau cinci kilograme de zahăr, dar l-ar salva pe acela care într-adevăr are strictă necesitate și mai are și un mod de viață nu tocmai cel mai bun, care nu poate să beneficieze de ajutor social sau alt ajutor bănesc pentru că nu are actele în ordine, sau duce un mod de viață în care nu are statut ocupațional, nu are pământ, sigur că ar fi binevenit pentru ei.”

În condițiile în care o grădiniță sau un azil de bătrâni ar urma să primească câteva tone de zahăr, beneficiile sunt evidente, crede vicepremierul Gheorghe Brega.

Până acum au sosit două loturi de zahăr, aproape jumătate din cele 1100 de tone de asistență umanitară oferită de Guvernul României. După ce va fi livrat tot zahărul vor veni coletele alimentare pentru persoane nevoiașe, spune Boris Gâlcă, reprezentant al Cancelariei de Stat în Comisia pentru distribuirea ajutoarelor umanitare:

„Dacă zahărul va fi distribuit și instituțiilor sociale, diferite instituții, coletele alimentare vor merge doar la persoane fizice, din rândul celor mai vulnerabili. 20 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova vor primi câte un colet alimentar. Ulterior, mai târziu, va sosi pe cale feroviară și păcura.”

Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca a spus recent într-un interviu pentru Europa Liberă că „asistenţa umanitară răspunde unor nevoi acutizate de o criză economică care nu afectează doar Republica Moldova”. În ceea ce privește transferul primei tranşe de 60 de milioane de euro din cadrul împrumutului românesc, ambasadorul a spus că „se așteaptă ca guvernul de la Chişinău să creeze o platformă de relansare a procesului de reforme din Republica Moldova”.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG