Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate Info


„Ministerul Sănătății a decis în privința pedepsei medicului rezident de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, care a fost arogant și a consultat neglijent o pacientă. În urma discuțiilor cu reprezentanți ai comunității medicale, autoritatea a decis că rezidentul trebuie demis din funcția de medic, lăsându-l să activeze la spital doar în calitate de rezident.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00
Link direct

Deocamdată, acesta nu a fost exmatriculat de la facultate, acest lucru urmând să-l decidă Universitatea. Cu sancțiuni s-a ales și responsabilul de rezidenți de la INN, dar și dispecerul de la Urgență, care a refuzat să trimită o echipă de medici la a doua solicitare a tinerei. Aceștia au primit câte un avertisment. Cel din urmă s-a ales cu sancțiune disciplinară.

Un test la apă îmbuteliată comercializată în magazinele din țară, efectuat de un tânăr din Chișinău în condiții casnice, a bulversat ieri societatea. Rezultatele făcute publice au șocat consumatorii, și în același timp, au trezit reacții dure din partea producătorilor locali, autorizați să îmbutelieze și să comercializeze apa potabilă. La rândul lor, specialiștii în sănătate publică ne asigură că apa vândută pe piața din Moldova este de calitate, doar că cea cu grad înalt de mineralizare nu trebuie consumată în exces. Specialiștii în sănătate publică spun că testul tânărului a determinat doar gradul de mineralizare a apei. Teste mai profunde privind calitatea ei pot fi efectuate doar în laboratoare specializate.

Reușită inedită pentru medicina din Moldova. În acest week-end doctorii de la Spitalul Clinic Republican au efectuat în premieră pentru țară un dublu transplant renal. Mai exact, doctorii i-au transplantat unui pacient cu insuficiență renală doi rinichi, prelevați de la un donator aflat în moarte cerebrală, în vârstă de 72 de ani. Bolnavul a primit organele chiar de ziua lui de naștere. Doctorii spun că operația a decurs perfect, iar rinichii pacientului deja au început să funcționeze. Transplantul renal dublu se face atunci când rinichii transplantați sunt prea mici sau atunci când organele sunt prelevate de la un donator în vârstă.

Viața în semne sau cum e să fii om surd în Moldova și să ai nevoie de servicii medicale: „De obicei scriu pe bilețel tot ce mă doare” este titlul unui reportaj publicat de Sănătate INFO. Persoanele cu deficiențe de auz povestesc că le este limitat accesul la serviciile medicale din cauză lipsei specialiștilor în limbajul semnelor. Ei spun că sunt nevoiți să suporte durerile, până interpretul găsește timp să-I însoțească la doctor, în caz contrar unii medici refuză să-I consulte din simplu motiv că nu-I înțeleg. În Moldova sunt doar opt specialişti în semne la aproximativ cinci mii de surzi.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG