Linkuri accesibilitate

Sofia pune condiții Bruxelles-ului


Sofia se teme că după închiderea rutei prin Macedonia și Serbia, va fi asaltată de migranți prin frontiera sa cu Turcia.

Primul ministru Boiko Borisov ameninţă că va bloca semnarea acordului UE-Turcia dacă Bulgaria nu va fi inclusă în acest document. Sofia se teme că după închiderea rutei prin Macedonia și Serbia, va fi asaltată de migranți prin frontiera sa cu Turcia.

„Sofia nu va accepta un angajament turcesc ce se va limita la insulele grecești și cel mai probabil, va deschide noi rute pentru migranții”, avertizează Borisov într-o scrisoare catre președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct

Bulgaria nu este inclusă în proiectul de acord ce va fi analizat de liderii europeni la reuniunea de la 17 și 18 martie. Situația la frontiera sa de sud însă va putea deveni critică dacă zecile de mii de migranți care până acum au folosit ruta elenă vor lua cu asalt frontiera turco-bulgară.

Sofia cere garanții pentru toate frontierele Turciei, nu numai cea din Marea Egee. Este vorbă de frontiera terestră cu Bulgaria și Grecia și de cea în Marea Neagră. Numai pe această cale va putea fi garantată securitatea Uniunii pentru că rutele migranților se schimbă repede în funcție de situația.

Țările din prima linie au nevoie de ajutorul Bruxelles-ului pentru a asigura impenetrabilitatea frontierelor lor, chiar dacă unele nu fac parte din spațiul Schengen. Bulgaria cere ca liberalizarea sistemului de vize europene pentru cetățenii turci să depindă de rezultatele aplicării acordului de readmisie cu Turcia. Este nevoie să fie alocate resurse din fondurile europene pentru finanțarea expulzării în Turcia a imigranților ilegali.

În scrisoarea adresată președintelui Consiliului European, Borisov avertizează că va putea bloca acordul cu Turcia. Parlamentul spaniol a votat deja împotrivă acestui acord.

Pregătindu-se pentru deteriorarea situației, Bulgaria a accelerat construcția instalației de sârmâ ghimpată în partea de est a frontierei sale cu Turcia. Parlamentul a decis în regim de urgență folosirea armatei la paza frontierelor. Au avut loc exerciții militare având ca scenariu încercarea unor mari grupuri de migranți de a pătrunde ilegal în țara. Au fost înăsprite pedepsele pentru trafic ilegal de persoane. Zilnic sunt arestați zeci de migranți ce încearcă să ajungă ilegal în Serbia sau România.

Agenția „Frontex” nu exlude posibilitatea ca Bulgaria, Italia și Albania să fie afectate într-o măsură mai mare de criza migranților. Într-un gest de solidaritate, miniștrii austrieci de interne și ai apărării Johanna Mikl-Leitner și Peter Dokozil au vizitat sâmbăta frontiera bulgaro-turcă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG