Linkuri accesibilitate

Securitatea Europei nu poate fi trasată fără Rusia și în mod clar nu poate fi făcută împotriva Rusiei (Ambasadorul rus la București pentru România Liberă)


Romania, Romanian newspapers
Romania, Romanian newspapers

Klaus Iohannis a dezamăgit mai mult decât era cazul (Adrian Moraru pentru Evenimentul zilei)

„Sistemele politice au valoarea oamenilor care le aplică”, scrie Răzvan Voncu în „Adevărul”, reluând tema deciziei recente a Curții Constituționale a Republicii Moldova să se revină al alegerea șefului statului prin vot direct. Acest sistem se potrivește democrațiilor avansate, unde se poate lăsa președintelui funcția de reprezentare, reamintește Voncu. Or la Chișinău ar fi fost când președinte tare și premier slab, când invers, fără niciun plan, cum s-a nimerit. Președintele ales prin vot direct ”nu va putea face singur nimic. Şi nici nu va scuti majoritatea de răspunderea de a redresa Basarabia. El va trebui să nu îşi depăşească atribuţiile, spre a nu fragiliza un guvern şi aşa fragil, dar, în acelaşi timp, să găsească modalitatea de a reda cetăţenilor (...) încrederea şi demnitatea”. ” Asta, desigur, scrie Răzvan Voncu, dacă nu iese la vot Dodon. Ori Usatâi. Ceea ce, din păcate, nu e deloc exclus”.

Ambasadorul Rusei în România, Oleg Malginov, a acordat un interviu Sabinei Fati, în „România liberă”. Diplomatul se află în al cincilea an de mandat la București și, dacă nu se poate lăuda că relațiile României cu Federația Rusă ar fi bune, nici nu consideră că Moscova ar fi de vină. Dialogul la nivel de ministere de externe s-a întrerupt, spune Malginov, după o decizie luată la nivel de Uniunea Europeană și NATO. Aceleași structuri ar fi răspunzătoare (prin ”interferențe din exterior”) și de percepția greșită asupra noii strategii de apărare a Rusiei. La tirul întrebărilor jurnalistei, care vrea să știe de ce se înarmează Rusia în zona Crimeii, ambasadorul rus insistă că peninsula ucraineană nu a fost anexată, ci Moscova a dat curs voinței exprimate de populația de acolo. La fel ar sta lucrurile și în regiunile cu conflicte înghețate din zona estică – din Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Nu sunt conflicte înghețate, susține interlocutorul Sabinei Fati, ci consecințe ale greșelilor celor trei state, care ar fi acționat împotriva regiunilor secesioniste. Și ca să fie și mai clar, reprezentantul diplomației ruse la București spune că “securitatea Europei nu poate fi trasată fără Rusia și în mod clar nu poate fi făcută împotriva Rusiei”, iar “teza războiului hibrid ar fi fost creată “pentru împiedica Federația Rusă să devină o țară puternică”.

După un articol critic în „Der Spiegel” despre președintele român Klaus Iohannis, comentatorii de la București critică si ei, mai vocal ca de obicei. Totul se leagă de retragerea unei decorații primite de Laszlo Tokes pentru merite legate de Revoluția din decembrie 89. Cristian Câmpeanu scrie în „România liberă” că decizia e de neacceptat. Iohannis l-a dez-decorat pe Tokes, dar l-a decorat pe un parlamentar social-democrat nu tocmai stimat pentru ”rol determinant” în victoria Revoluției.

În „Evenimentul zilei”, Ion Cristoiu observă că ”decorația i-a fost dată lui Tokes pentru meritele în Revoluția Română”, dar i-a fost retrasă pentru nedemonstrate juridic declarații anticonstituționale.

De fapt, mai multe voci din presă preiau criticile de prestație aduse în publicația germană. ”Iohannis a dezamăgit mai mult decât era cazul şi s-ar putea întâmpla chiar (...) să nu ajungă să-şi termine mandatul”, a declarat pentru „Evenimentul zilei” Adrian Moraru, Directorul Institutului pentru Politici Publice. Aceeași publicație citează un consultant politic, Bogdan Dospinescu, care crede că ”nu e corect față de Iohannis”. Actualul președinte nu s-a schimbat cu nimic față de ceea ce era ca primar al Sibiului.

XS
SM
MD
LG