Linkuri accesibilitate

„De ce să te duci la Bruxelles cu o foaie de parcurs, când acasă ai scandaluri monstruoase legate de probleme de integritate?”


Puncte de vedere săptămînale în dialog: Igor Boțan-Vasile Botnaru.

Europa Liberă: Într-un stil cumva triumfalist guvernul şi Parlamentul dau asigurări că vor onora toate sarcinile care rezultă din Acordul de Asociere. Au aprobat şi o foaie de parcurs. Nu are cum să nu bucure aceste angajamente. Dar ce stă îndărătul acestor raportări răsunătoare?

Igor Boțan și Vasile Botnaru la o dezbatere în studioul REL
Igor Boțan și Vasile Botnaru la o dezbatere în studioul REL

Igor Boţan: „Guvernarea a anunţat opinia publică că această foaie de parcurs este răspunsul pentru mesajul primit din partea Consiliului European pentru Afaceri Externe. Și că aceste priorităţi, această foaie de parcurs acum serveşte drept dovadă că guvernul de la Chişinău este dispus să implementeze reformele.”

Europa Liberă: Cât de convingător este răspunsul acesta?

Igor Boţan: „Răspunsul nu este convingător. Pentru că noi, am mai avut foi de parcurs, am avut planuri de acţiuni, de exemplu, în domeniul justiţiei şi nu s-a întâmplat nimic. Dimpotrivă, lucrurile au degenerat.”

Europa Liberă: Bine, dar Parlamentul, iată, a aprobat o comasare, de exemplu, a instanţelor, disponibilizând, se presupune, mijloace bugetare.

Igor Boţan: „Era o prevedere din Strategia de reformă a justiţiei pentru anii 2011-2016. Şi această revizuire a hartei justiţiei în Republica Moldova era planificată demult. S-a întâmplat abia acum şi s-a întâmplat cu scandal. Dar, dacă revenim la foaia de parcurs, trebuie să ne uităm la priorităţile care sunt în această foaie de parcurs, ele sunt 13, o coincidenţă cu itemurile din Rezoluţia Consiliului Uniunii Europene pentru Afaceri Externe.

Dacă ne uităm atent la aceste priorităţi, vedem că de fapt este un fel de aruncare de praf în ochi, fiindcă reformele pe care, chipurile, se angajează guvernul să le implementeze erau demult programate, unele deja le-a expirat termenul. Să luăm, de exemplu, combaterea corupţiei. Ceea ce se propune este să fie adoptate noi proiecte de legi, să se facă studii, lucruri pe care le-am văzut şi despre care ştim, de exemplu, că preşedintele Curţii Constituţionale, domnul Alexandru Tănase, spunea acum câteva luni de zile, că impactul acestor studii este zero. Iar delimitarea atribuţiilor Procuraturii, Ministerului de Interne, a Centrului Național Anticorupţie, toate aceste instituţii au fost, în ultimii ani de zile, chipurile, reformate. Revenim iar la reforma lor? Sau să revenim la o problemă foarte presantă, cum este reforma administraţiei publice.

Radioascultătorii trebuie să ştie că această reformă a început acum vreo 15 ani, a început-o Voronin, după care a preluat-o Alianţa pentru Integrare Europeană şi nu s-a făcut absolut nimic în acest domeniu. Dar am văzut ce se întâmplă la Ministerul Transporturilor, am văzut cum ministrul Transporturilor şi-a adus practic tot staful din business şi i-a făcut viceminiştri. Pentru a continua ce?”

Europa Liberă: Dar a explicat: pentru că sunt oameni de încredere, pentru că este sigur că nu vor fi mituiţi.

Igor Boţan: „Foarte bine. Şi cum se înscrie aceasta în Strategia reformei administraţiei publice? Mai cu seamă, pe fundalul scandalului legat de faptul că domnul ministru şi-a tăinuit veniturile şi acest lucru se pedepseşte penal. Iată un exemplu concludent. Sau să luăm reforma administraţiei publice locale. Toată lumea îşi aminteşte că, în martie anul trecut, a izbucnit un scandal legat de dorinţa de a amâna organizarea alegerilor locale, pe motiv că Strategia de descentralizare din 2012 prevede trecerea la judeţe sau reforma administrativ-teritorială. Au organizat alegerile, au uitat de reformă. Şi acum ce se întâmplă în domeniul administraţiei publice locale? Vedem doar cumpărarea la pachet a primarilor de către un partid, după ce liderul altui partid a fost băgat la închisoare.”

Europa Liberă: Dumneavoastră sunteţi scepticul de serviciu şi e greu să vă lăsaţi convins că actuala majoritate, guvernare va onora angajamentele. Totuşi, dacă aţi fi deputat european, ce v-ar convinge că s-a mişcat din loc carul din loc? De exemplu, în domeniul recuperării faimosului miliard, ce ar trebui să se întâmple ca să-i credeţi pe cei de la Chişinău că sunt bine intenţionaţi?

Igor Boţan: „La această întrebare săptămâna trecută a răspuns şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, domnul Pirkka Tapiola, care a spus: „Nu mai credem promisiunilor. Nu mai credem unor documente de perspective, până când nu vedem fapte”. Iar ca să vedem fapte concrete, avem acum acest caz cu ministrul Chirinciuc. Ce împiedică să fie aplicate în privinţa acestui domn recomandările Curţii Constituţionale?”

Europa Liberă: Dar aceasta ar însemna să fisurezi majoritatea.

Igor Boţan: „Da. Dar cum să credem atunci o guvernare, care vine cu o foaie de parcurs, pe fundalul unui scandal absolut odios, legat de tăinuirea veniturilor unui înalt demnitar?”

Europa Liberă: Aceasta ar fi trebuit CNI să se sesizeze, nu?

Igor Boţan: „Nu doar CNI. Aceasta ar trebui să facă chiar domnul prim-ministru Filip. Doar ne amintim că era gata să semneze cu societatea civilă acea declarație de integritate, împreună cu toţi miniştrii, că nu mint, că declară toate bunurile, afacerile ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Poate din cauza aceasta şi nu au semnat, ştiind că au nişte pufuşor.

Igor Boţan: „Da. Dar au promis că fac acest lucru. Şi să revenim la hotărârea Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013, hotărâre adoptată la sugestia şi la solicitarea Partidului Liberal, care spune: „Statul de drept nu poate admite ca înalţii demnitari să aibă probleme de integritate şi de corupţie”. Şi Curtea Constituţională sublinia că există practica europeană, iar Republica Moldova este stat asociat, că dacă asupra unui ministru, prim-ministru sau preşedinte planează suspiciuni, fără a exista dovezi, dar doar existând aceste suspiciuni, aceştia îşi prezintă demisia.

De ce să te duci la Bruxelles cu o foaie de parcurs, când acasă ai scandaluri monstruoase legate de probleme de integritate? Dacă revenim la foaia de parcurs, în această foaie de parcurs se subliniază că au loc reforme în domeniul mass-media, că se depolitizează şi se demonopolizează domeniul respectiv. Şi noi ştim cum, în ce mod. Adică, din punctul meu de vedere, este praf în ochi, sarcina este încercarea de a recupera credibilitatea guvernului de la Chişinău în faţa partenerilor europeni, cu scopul de a

Previous Next

XS
SM
MD
LG