Linkuri accesibilitate

Criză de valută străină în regiunea transnistreană


După criza economică profundă, regiunea transnistreană este afectată acum și de o criză de valută străină, în special de dolari.

Criza afectează atât agenții economici care fac importuri, cât și marii producători din regiune care lucrează în baza materiei prime aduse din străinătate. Populația practic nu mai poate cumpăra valută, iar pe piața neoficială prețul dolarului și euro este mult peste cursul afișat de casele de schimb valutar, care oricum nu mai au ce vinde.

Administrația regiunii nu a ascuns că menține artificial nivelul rublei transnistrene, pentru a evita o sărăcire bruscă a populației. În condițiile în care și în Ucraina, și pe malul drept al Republicii Moldova valuta națională s-a depreciat destul de mult în ultimul an, produsele alimentare au devenit mai scumpe în Transnistria, iar oamenii au început să meargă pentru cumpărături în Ucraina sau pe malul drept al Nistrului.

În doar șase luni, din 1 octombrie 2015 până pe 1 martie 2016, rezervele valutare ale Transnistriei au scăzut cu aproape două treimi, de la 34,3 milioane dolari la 12,3 milioane dolari. Doar în luna februarie rezervele valutare au scăzut cu aproape 6,4 milioane dolari, potrivit datelor oficiale de la Tiraspol.

Președintele Băncii centrale transnistrene, Eduard Kosovski, a declarat în cadrul unei întâlniri cu Evgheni Șevciuk că în Transnistria se resimte un deficit accentuat de valută, iar cauza ar fi, în opinia sa, scăderea cererii pentru mărfurile exportate din regiune și reducerea prețului la curentul electric livrat malului drept al Republicii Moldova. Asta, în pofida faptului că deficitul de valută se accentuează în ultima jumătate de an, iar prețul la curentul electric nu s-a schimbat încă, noul contract urmând să intre în vigoare din 1 aprilie.

După întrevederea cu șeful Băncii centrale, Evgheni Șevciuk a semnat un decret cu privire la măsurile de stabilizare a situației de pe piața valutară, prin care Banca centrală este obligată să organizeze licitații pentru procurarea valutei doar o dată pe săptămână. Până acum, licitații de acest fel erau organizate în fiecare zi. Iar agenții economici vor putea cumpăra valută pentru achitarea contractelor doar dacă vor primi avizul pozitiv al unei comisii interdepartamentale. Din componența comisei vor face parte reprezentanți ai departamentelor de economie și de finanțe, ai comitetului de comerț, ai băncii centrale și ai KGB-ului din Transnistria. Sovietul suprem este invitat și el să delege un reprezentant în comisia care va aproba eliberarea de valută.

Iată ce spune Dmitri Boltrușko, responsabilul de dezvoltarea economică a regiunii transnistrene: „În primul rând, nu avem cum în acest moment să satisfacem cererea tuturor doritorilor de a cumpăra valută. Iată de ce Evgheni Șevciuk, prin decretul său, practic a introdus un nou mecanism de vânzare a valutei – o comisie interdepartamentală va decide care dintre achiziții sunt prioritare.”

Responsabilul transnistrean a mai spus că anul trecut veniturile de pe urma exporturilor au fost de 611 milioane dolari, dintre care 227 milioane, sau aproape 40%, au fost venituri de pe urma vânzării de curent electric către consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Noul contact de livrare de energie electrică, chiar dacă are în vedere o reducere cu 28% a prețului, totuși a fost un colac de salvare pentru regiunea transnistreană.

Dacă contractul nu ar fi fost prelungit, pentru Transnistria ar fi fost o catastrofă, spune Boltrușko: „Această reducere de preț a fost una obiectivă, pentru că la începutul lui 2016 Ucraina a decis să reia livrările de curent electric în Republica Moldova și Belarus. Belarusul a refuzat oferta, așa că ucrainenii erau foarte interesați să intre pe piața Moldovei și au propus prețuri destul de mici”.

Astfel, spune responsabilul, după reducerea prețului de livrare către malul drept, regiunea transnistreană va avea un minus la veniturile bugetare de 65-70 milioane dolari, ceea ce va accentua criza de valută.

Rețelele de socializare au reacționat deja la situația de pe piața valutară – oamenii se plâng că nu mai pot face transferuri în străinătate de pe conturile lor bancare, iar atunci când primesc bani din afară, băncile le dau nu valută, ci contravaloarea transferului în ruble transnistrene. Alți utilizatori semnalează că pe piața neagră dolarul, care este menținut oficial la 11,1 ruble, urcă la 12,5 ruble.

Iar unul dintre deputații Sovietului suprem, Andrei Safonov, spune că singura soluție pentru depășirea crizei este demisia lui Evgheni Șevciuk. Safonov spune că decretul cu privire la reglementarea pieței valutare va lovi puternic în mediul de afaceri care nu-și va putea onora exporturile, iar unele voci spun că astfel Șevciuk ar încerca să-și elimine oponenții, în situația în care principalul său contracandidat pentru alegerile așa-zise prezidențiale de la sfârșitul acestui an ar urma să vină din zona mediului de afaceri și a holdingului Sheriff.

Andrei Safonov spune că economia și sfera socială ar putea colapsa ca urmare a ambițiilor „celor care vor să se mențină la putere”. „Sunt total de acord cu cei care spun că se creează un deficit artificial de valută pentru importatorii transnistreni, pentru cei care cumpără printre altele și alimente. Calculul este de a provoca o criză în importuri și a acuza apoi Sovietul suprem și oamenii de afaceri. Părerea mea este că pentru ca Transnistria să nu cadă în prăpastie trebuie ca Evgheni Șevciuk să-și dea benevol demisia, necondiționat, așa cum a făcut-o Boris Elțin”, scrie Andrei Safonov pe pagina sa de Facebook.

Previous Next

XS
SM
MD
LG