Linkuri accesibilitate

Șansele candidaților la președinție (Tribuna.md)


Proiectul politicii fiscale, vamale și bugetare și favoruile pentru oamenii de afaceri (mold-street.md).

Guvernul a aprobat sâmbătă proiectul politicii fiscale, vamale şi bugetare pentru anul în curs. Portalul mold-street.md scrie cu acest prilej că în mulţimea de prevederi ce semnifică noi taxe, creşteri de impozite s-au strecurat şi favoruri acordate unor industrii şi afacerişti. Cea mai impertinentă, notează publicaţia, pare a fi legată de accizele la ţigări. Acestea vor fi majorate cu doar 2-10 la sută, adică mai puţin decât în cazul motorinei sau gazului lichefiat. Prin această majorare nesemnificativă, autorităţile nu se aliniază nici măcar la nivelul statelor din regiune, mai arată publicaţia, arată că ţigările cu filtru ar fi pentru ele un produs de primă necesitate şi este evident că acest lucru contravine politicilor de combatere a fumatului, dar şi angajamentelor ce rezultă din acordul de asociere la UE.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct

Presa de la Chişinău citează şi câteva comentarii făcute de experţi şi politicieni pe marginea adunării generale a judecătorilor de săptămâna trecută. Ion Guzun de la CRJ, de exemplu, observă că la eveniment nu au fost prezenți reprezentanții celorlalte puteri ale statului - Președintele RM, Președintele Parlamentului sau Prim-ministrul. La fel, el combate starea de satisfacţie din raportul Consiliului Superior al magistraturii prezentat în cadrul adunării prin argumente de genul: dar ce facem cu fraudarea Programului integrat de Gestionare a Dosarelor, urmărirea penală împotriva unor judecători, prima condamnare a a unui judecător pentru luarea de mită, achitarea torționarilor din aprilie 2009, practic dublarea numărului de interceptări telefonice ale cetățenilor în 2015, în comparație cu 2014, dar şi declarațiile dure ale diplomaților SUA, UE, Parlamentului UE despre calitatea justiției.

În context, şi Maia Sandu, fosta ministră de la educaţie, a formulat câteva comentarii: „la două decenii de la adoptarea legislației care a pus temelia Puterii judecătorești în Republica Moldova, constatăm însă că am ajuns într-un impas, în pofida mai multor reforme din ultimii ani”, scrie ea. Pentru ca schimbările să fie autentice, e nevoie de o asumare comună, responsabilă a transformării sistemului și de participarea fiecărui judecător, mai crede politicianul.

Sub semnătura lui Dumitru Spătaru, tribuna.md publică un articol în care analizează șansele unor potenţiali candidați precum Igor Dodn, Maia Sandu sau Iurie Leancă în alegerile prezidențiale directe din acest an. Cu referire la candidatul Partidului Democrat, în analiză se menționează că, pînă în prezent, în presă s-au vehiculat numele lui Vlad Plahotniuc, Andrian Candu, Monica Babuc, Alexandru Tănase (acesta a declarat deja că nu va candida), Marian Lupu, dar și a unui candidat nepartinic, dar care ar beneficia de susținerea PD. „La această etapă cert este că oricine va fi susținut de PD va avea șanse mari în competiția electorală. În primul rînd, pentru că va fi susținut de partidul care deține controlul total asupra puterii în stat, inclusiv asupra resurselor administrative. În al doilea rînd, pentru că va avea la dispoziție enorma infrastructură partinică a PD. În al treilea rînd, va avea practic cele mai mari posibilități financiare și mediatice pentru a-și promova oferta electorală”, notează sursa. Despre posibilul candidat al Partidului Socialiștilor, se spune că cel mai des în presă este vehiculat numele lui Igor Dodon, liderul formațiunii, dar și cel al Zinaidei Greceanîi, ex-Premier. „Probabil, socialiștii vor miza pe liderul lor, care, potrivit sondajelor, este văzut ca un favorit la funcția de Președinte al RM. Igor Dodon va fi avantajat puternic și de faptul că Renato Usatîi, un alt lider politic atractiv pentru respectivul segment de electorat, nu va putea candida, pentru că nu are vârsta minimă necesară în acest sens. Șansele candidatului socialiștilor vor depinde în mod decisiv de poziția față de aceste alegeri a „Partidului Nostru”, dar și de ce candidat va susține PCRM”, notează analiza.

XS
SM
MD
LG