Linkuri accesibilitate

Banca Naţională din Republica Moldova are un nou guvernator


Sergiu Cioclea (stînga) și fostul guvern al BNM Dorin Drăguțanu, la un forum economic UE-Moldova, 29 martie 2011.
Sergiu Cioclea (stînga) și fostul guvern al BNM Dorin Drăguțanu, la un forum economic UE-Moldova, 29 martie 2011.

Sergiu Cioclea înlocuiește în funcţie un guvernator suspectat de complicitate la o imensă fraudă bancară.


Majoritatea parlamentară, sprijinită şi de liberal-democraţii din opoziţie, l-a ales vineri în această funcţie pe Sergiu Cioclea, fost manager în cadrul băncii franceze Paribas, care a cîștigat un concurs organizat de autorităţile de la Chişinău.

Sergiu Cioclea înlocuiește în funcţie un guvernator (Dorin Drăguțanu) suspectat de complicitate la o imensă fraudă bancară ce a dus la lichidarea a trei bănci, dintre care una sistemică.

Fireşte că reacţiile opoziţiei parlamentare au fost astăzi, înainte de votare, extrem de dure.

Deputatul socialist Vlad Batrâncea a întrebat: „Se face sau nu vinovat dl Drăguţanu de fraudă şi ar trebui el să poarte răspundere pentru asta?” Sergiu Cioclea a avut un răspuns prudent: „Nu am deocamdată acces la toate informaţiile ca să am un răspuns clar,” a spus el, deşi sugerase deja în câteva rânduri că ar fi fost cazul ca să se întreprindă acţiuni mai energice din partea BNM, pentru contracararea acţiunilor ce au dus la cea mai mare fraudă bancară din sistemul moldovenensc de până acum.

Mai acidă a fost reacţia comuniştilor. Ei au pus la îndoială, prin vocea lui Oleg Reidman, că acest candidat, care ar avea la părerea lor mai mult experienţă în gestionarea un or proiecte bancare investiţionale, ar avea suficientă calificare ca să gestioneze politici monetare şi inflaţia. Liderul fracţiunii comuniste, Vladmir Voronin, a găsit de cuviinţă chiar să-i reproşeze că ar fi colecţionar de cetăţenii, fiind ştiut faptul că în afară de cea moldovenească, candidatul deţine şi cetăţenia franceză şi română.

Liberal-democraţii au vrut să afle cum va proceda Sergiu Cioclea dacă se va simţi la un moment şantajat sau presat politic, ceea ce într-un stat capturat ar fi ceva absolut firesc să se întâmple la părerea deputatului Tudor Deliu. Sergiu Cioclea a răspuns că “arma nucleară a unui guvernator este demisia”, dar că nu se poate flutura cu ea cu orice ocazie şi că se va bate cât va putea ca să reuşească ceea ce şi-a propus.

Iar obiectivele pe care şi le propune Sergiu Cioclea ţin de fapt de ceea pe ce insistă de ani de zile FMI şi în primul rând de transparentizarea acţionariatului sistemului bancar. Într-o ţară normală, spune guvernatorul, o banca nu e un buzunar de cheş pentru acţionarii ei, ci doar o sursă de devidente, iar depunerile care există în această bancă trebuie să fie folosite pentru a finanţa agenţii economici. Prin urmare, sarcina BNM ar fi să obţină un sistem compus din anume astfel de instituţii. Şi atunci acţionarii din umbră vor renunţa, pentru că nu va mai avea rost, se declară convins guvernatorul.

Un scop general enunţat de el e să deschidă sistemul pentru venirea băncilor străine. Avantajele ar fi că acestea au acces la lichiditate internaţională mult mai ieftină şi s-ar putea bate pentru clienţi, prin urmare băncile vor fi nevoite să coboare ratele de dobândă şi să propună produse bancare inovaţionale.

Un număr de 61 de deputaţi, inclusiv liberal-dempocraţii aflaţi în opoziţie faţă de guvernare, au sprijinit astăzi acest candidat la funcţia de guvernator, punând punct astfel într-o situaţie îndelungată de incertitudine legată de conducerea b ăncii centrale de la Chişinău, creată odată ce fostul guvernator, Dorin Drăguţanu, ăşi ceruse demisia în urmă cu mai mult de cinci luni.

Previous Next

XS
SM
MD
LG