Linkuri accesibilitate

„Ucraineni „platonici”, cu afaceri la Chişinău” (Ziarul de Gardă)


Cazul Iurie Chirinciuc (RISE Moldova).

Rise Moldova” îl vizează, într-o amplă investigaţie publicată în ajun, pe ministrul transporturilor, Iurie Chirinciuc, şi afacerile ascunse ale acestuia. Documentele obținute de RISE din Italia, Cipru și România demonstrează că ministrul liberal din guvernul Filip ar controla holdingul italian de mobilă Cavio prin finul său de cununie, chiar dacă ar prefera ca acest amănunt să rămână ascuns opiniei publice. Publicaţia afirmă că respectivul grup italian comercializează mobilă de lux pe teritoriul a trei continente, cea mai importantă fabrică fiind situată în provincia Verona din Italia. În declarațiile sale de venit, Iurie Chirinciuc recunoaşte că este asociat în trei companii specializate în comerțul cu mobilă, dar trece totuşi cu tăcerea interesele pe care le-ar avea în afacerea „Cavio Italia”, mai arată jmurnaliştii de la Rise Moldova. Un alt set de acte prezentate de ei demonstrează că oamenii care au reprezentat interesele lui Chirinciuc în afaceri au fost numiți viceminiștri în instituția pe care o conduce.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00
Link direct

După ce zilele trecute publica un interviu în exclusivitate cu omul de afaceri Veaceslav Platon, fost deputat suspectat că ar sta în spatele acţionarilor băncii Moldova Agroindbank drepturile cărora au fost recent suspendate pe motiv că ar acţiona „concertat”, astăzi „Ziarul de Gardă” publică o investigaţie despre cetăţeni ucraineni care ar avea anumite legături cu schemele acestuia. Investigaţia este intitulată „Ucraineni „platonici”, cu afaceri la Chişinău”. Un cetăţean al statului vecin vizat este Ole­k­sandr Pin­ciuk, cetă­ţean ucrai­nean, fost şef al Biro­u­lui Naţio­nal al Asi­gu­ra­to­ri­lor de Auto­ve­hi­cule din R. Mol­dova în peri­oada în care aso­ci­a­ţia a fost pre­ju­di­ci­ată cu peste 30 de mili­oane de lei şi figu­ran­t prin­ci­pal într-un dosar penal instru­men­tat de Cen­trul Naţio­nal Anti­co­ru­pţie şi Pro­cu­ra­tura Anti­co­ru­pţie, fiind cău­tat de aproape un an de auto­ri­tă­ţile din R. Mol­dova. Publicaţia a aflat că în acest răs­timp, Pin­ciuk, un avo­cat de suc­ces din Ucraina, merge zil­nic la ser­vi­ciu, se întâl­neşte cu dive­rşi par­te­neri şi par­ti­cipă la eve­ni­mente publice din ţara vecină, fără vreo pro­blemă. „Noi l-am găsit şi chiar am reu­şit să dis­cu­tăm cu el, deşi orga­nele de drept de la Chi­şi­nău încearcă, fără suc­ces, cel puţin ofi­cial, abia să-l loca­li­zeze”, se spune în articol. Pin­chuk este doar unul din­tre ucrai­ne­nii mis­te­ri­oşi impli­caţi în afa­ceri sau scheme dubi­oase în R. Mol­dova, mai arată jurnaliştii de la „Ziarul de Gardă”.

Subiectul politic cel mai comentat continuă să fie cel al urmărilor deciziei de vinerea trecută a Curţii Constituţionale de a restabili dreptul cetăţenilor de a-şi alege în mod diorect preşedintele. „Ziarul National”, bunăoară, citează un scenariu invocat de fostul deputat comunist, Mark Tkaciuk. Acesta este de părere că următorul președinte al R. Moldova va fi ales de Parlament, și nu conform ultimei decizii a Curții Constituționale (CC) de pe 4 martie curent. Scenariul care ar fi fost pus la cale de Vlad Plahotniuc, crede Tkaciuk, pentru a pulveriza opoziția prin intermediul lui Igor Dodon, este următorul: „Acum, când opoziția s-a autolichidat, Parlamentul se va adresa la Comisia de la Veneția. Se va cere o expertiză în privința deciziei CC dacă a procedat corect Curtea în raport cu Legea Supremă. Comisia de la Veneția, care a participat activ la reforma constituțională din anul 2000, va da un răspuns previzibil, adică negative. Drept urmare, este de părere Tkaciuk, următorul președinte va fi ales în Parlament, iar socialistul Igor Dodon va participa la votare.

XS
SM
MD
LG