Linkuri accesibilitate

Ivars Kalvinș: „Mildronatul ajută sportivul să-și păstreze sănătatea cât mai mult timp”


Un ambalaj leton al medicamentului Mildronate (Meldonium)

Un interviu cu profesorul leton descoperitorul preparatului luat de Maria Șarapova.

Maria Șarapova
Maria Șarapova

Jucătoarea de tenis din Federația Rusă, Maria Șarapova, nu a trecut testul antidoping în timpul turneului de tenis „Australia Open” de la începutul acestui an. Testele au arătat că cea mai bine plătită sportivă ia meldonium, preparat ce de la 1 ianuarie a fost introdus pe lista substanțelor interzise de Agenția Mondială Antidoping, pentru că ar îmbunătăți performanța sportivilor.

În situație similară s-au pomenit campionul olimpic la patinaj viteză Semen Elistratov, jucătorul naționalei de volei Alexandr Markin și alți sportivi. Marți, 8 martie, Ministrul rus al sporturilor, Vitali Mutko, a declarat că se așteaptă ca și alți jucători să pice testul antidoping. Prin urmare, există riscul ca naționala Federației Ruse să nu poată participa la Jocurile Olimplice de la Rio de Janeiro, din acest an, a opinat fostul președinte al Agenției Mondiale Antidoping, Dick Pound. Între timp, cel care a inventat substanța meldonium, profesorul leton Ivars Kalvinș, insistă că preparatul nu poate fi considerat o substanță anabolizantă. Un interviu oferit serviciului rusesc al Europei Libere.

Prof. Ivars Kalvinș
Prof. Ivars Kalvinș

Ivars Kalvinș: „Meldonium este denumirea internațională a preparatului care se produce în Letonia, e vorba de Mildronat. A fost creat de Institutul de Sinteză Organică în colaborare cu cel de medicină de la Moscova pentru a ajuta bolnavii de inimă să depășească situațiile când, din anumite motive, este afectată alimentarea cu sânge a mușchiului cardiac. Preparatul este pe piață de peste 30 de ani și este foarte popular în țările din fosta Uniune Sovietică. Astfel, s-a reușit crearea în premieră a unui medicament care ajută milioane de oameni să depășească situații în care inima lor ar trebui să cedeze.”

Europa Liberă: Se spune că preparatul a fost creat special pentru armata sovietică? Ați fi încercat, astfel, să ajutați militarii să depășească stresul...

Ivars Kalvinș: „Nu, nu a fost creat special pentru militari, însă atunci când s-au finisat primele cercetări de laborator, era specificat că preparatul este indicat în perioada de reabilitare a bolnavilor și în perioda de maxim stress, pentru că optimiza alimentarea cu oxigen a organismului. Prin urmare, primii care s-au interesat de acest preparat au fost militarii, pentru că în acea perioadă aveau loc operațiuni militare, iar soldații luptau inclusiv în munți. De asemenea, aveau nevoie de îmbunătățirea alimentării cu oxigen al organismului piloții și marinarii. S-a constatat că soldații cărora li se administra preparatul reveneau cu bine din operațiuni, iar cei care nu-l luau, nu făceau față greutăților.

Mi-am îndreptat atenția spre această clasă de compuși pentru că în acea perioadă existau probleme cu utilizarea combustibilului pentru rachete. Termenul său de valabilitate este de doi ani, după asta nu poate fi utilizat deoarece concentrația substanței active scade cu un procent, ca urmare, rachetele nu mai zburau corect. Nimeni nu știa la ce să-l utilizeze mai departe. Mi-a venit ideea să-l utilizez pentru crearea unei legături chimice, a unui produs care s-ar putea adăuga în mâncarea pentru animale, care sunt ținute în condiții vitrege: frig, foame etc. Chiar am început cercetări în acest sens. Am fi putut utiliza tot combustibilul din Uniunea Sovietică, însă aceasta s-a destrămat înainte să finisăm noi cercetările. Din câte știu, americanii au oferit Rusiei miliarde pentru ca aceștia să rezolve problema, însă fără succes.”

Europa Liberă: Deci, ați descoperit preparatul din întâmplare?

Ivars Kalvinș: „Noi, pur și simplu cercetam combustibilul destinat rachetelor la indicația Armatei. M-am gândit că pot crea un produs ce ar costa 2-3 ruble un kilogramul. Cercetările pe animale au arătat însă că preparatul protejează foarte bine inima, prin urmare, nu trebuie să ne limităm doar la cercetările agricole, dar ar trebui să ne gândim și la oameni. Atunci ne-am îndreptat atenția spre medicina clinică”

Europa Liberă: Proprietarul companiei producătoare declara anterior că a verificat medicamentul în cadrul unui laborator german pentru a vedea dacă acesta poate fi considerat doping. Or, acesta este foarte popular printre sportivi...

Ivars Kalvinș: „Pot doar să fiu de acord cu declarația că preparatul Mildronat nu este un doping. Or, dopajul are loc atunci când un sportiv ia o substanța care îl ajută, de exemplu, să fugă mai repede. Testosteronul sau alți steroizi, așa numiții hormoni anabolici, ce cresc capacitatea Dvs de muncă – sunt preparate de doping.

Maria Șarapova reacționează la conferința de presă după anunțul deciziei Agenției Antidopaj
Maria Șarapova reacționează la conferința de presă după anunțul deciziei Agenției Antidopaj

Însă meldonium îi ajută pe sportivi să se antreneze la o capacitate anume, iar dacă aceasta este depășită, pur și simplu, îi protejează de situații când celulele musculare sau cardiace ar fi distruse. Sportivul se poate antrena fără să-i fie frică de faptul că ar putea ajunge la spital din cauza unui infarct sau că ar putea muri în câmp. Dacă ne referim la Maria Șarapova, o jucătoare de cea mai înaltă clasă, ea a declarat că ia mildronat de zece ani, tocmai – pentru a fi sigură că revine de pe câmpul de tenis vie și nu infirmă.”

Europa Liberă: Medicamentul unicat, după cum afirmați, nu este înregistrat în Statele Unite sau Uniunea Europeană. Deci, sportivii care iau acest preparat sunt mai avantajați decât ceilalți?

Ivars Kalvinș: „În timpurile noastre, comerțul pe Internet vă permite să procurați orice preparat din orice țară. Cred că problema e alta: ceilalți sportivi nu au informație despre acest medicament. Nu e vina noastră, este vina lor și a celor care îi antrenează. Există un soi de snobism în Statele Unite, unde se crede că tot ce nu-i înregistrate pe teritoriul lor, e apă chioară sau un fel de placebo. După ce se conving că de contrariul, se întreabă de ce nu îl au și ei? De ce nu este înregistrat preparatul în SUA și UE?

Din păcate, Uniunea Sovietică s-a destrămat, - desigur, nu spun că regret destrămarea acesteia - pur și simplu constat că pentru popularizarea medicamentului ar fi trebuit să reluăm toate cercetările. La un moment dat am fost contactați de o mare companie farmaceutică cu care am încheiat un contract de promovare a produsului în Vest. Însă ei s-au dovedit a fi de rea credință și pur și simplu au cumpărat dreptul nostru de a promova medicamentul, tocmai ca să nu avem acces direct pe piața occidentală.

Dacă am fi fost mai înțelepți, preparatul astăzi ar fi fost înregistrat în toată lumea. Ar trebui să li se permită tuturor sportivilor să-l utilizeze pentru a le proteja sănătatea. Agenția Mondială Antidoping a constatat că numărul sportivilor cărora li se administrează acest preparat este foarte mare. Și încă ceva – dopingul distruge sănătatea sportivilor. Pe termen lung, dopajul are efecte negative, însă, mildronatul, dimpotrivă, ajută sportivul să-și păstreze sănătatea cât mai mult timp.”

XS
SM
MD
LG