Linkuri accesibilitate

Salvați speranța, salvați-o pe Nadejda


Nadia Savcenko, la ședința de judecată din 9 martie 2016
Nadia Savcenko, la ședința de judecată din 9 martie 2016

Avocatul pilotului ucrainean deținut în Rusia a anunțat că Nadia Savcenko a început să consume lichide.

Pilotul ucrainean Nadia Savcenko a început să consume lichide, a anunţat avocatul său Mark Feigin pe contul sau de Twitter. Potrivit avocatului, doamna Savcenko, aflată în greva foamei în detenţie în Rusia, ar fi acceptat să bea lichide la cererea preşedintelui Ucrainei Petro Poroşenko. Feigin le-a spus însă colegilor noştri de la serviciul rusesc că presupusa scrisoare a preşedintelui Poroşenko ar fi fost un fals orchestrat de autorităţile ruse.

Mark Feigin
Mark Feigin

Nu este însă limpede dacă preşedintele Ucrainei nu i-ar fi cerut prin alte canale femeii să accepte să bea lichide. Nadia Savcenko este în detenţie în Rusia din iunie 2014. Ea a fost capturată de forţele ruseşti în timpul unei confruntări cu forţele separatiste susţinute de Rusia şi dusă, împotriva voinţei ei, în Rusia. Este acuzată că ar fi fost implicată în uciderea a doi jurnalişti ruşi într-un atac cu mortiere.

Tribunalul din Doneţk care îi judecă cazul a anunţat ieri că un verdict va fi dat după 21 martie. La înfățișarea de ieri, pilotul ucrainian a declarat că nu recunoaşte nici tribunalul, nici verdictul şi că este nevinovată. Procuratura a cerut o pedeapsa de 23 de ani de închisoare.

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov

După declaraţiile și gesturile făcute de Nadia Savcenko ieri în fața tribunalului din Doneţk,– ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat televiziunii Ren TV că, deşi Rusia a făcut excepţie de la regulile penitenciare în acest caz, atitudinea femeii în fața instanței ruseşti este cauza pentru care medici ucraineni nu o vor putea vizita în detenţie pe femeie:

„Judecătorul a vrut să le dea permisiunea medicilor ucraineni să o vadă după audierea din 9 martie. Dar având în vedere că singurul țel al Nadiei Savcenko a fost să insulte instanţa, judecătorii nu au găsit nici un motiv pentru care să arate vreo bunăvoinţă fata de Savcenko.”

Последнее слово Надежды Савченко. Полная версия
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:43 0:00

„I-am spus ministrului ucrainian de externe Pavlo Klimkin că am făcut tot ce ni s-a cerut în baza unor principii umanitare. Am făcut excepţii de la regulamentele noastre, dar comportamentul provocator si dezgustător al Nadei Savcenko a făcut vizita medicilor ucraineni, pe care iniţial am aprobat-o, imposibilă”.

Coordonatoarea diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, a cerut miercuri seară autorităților ruse să o elibereze „imediat și fără condiții” pe Nadia Savcenko.

La protestul din St.Petersburg
La protestul din St.Petersburg

Organizaţii internaţionale pentru apărarea drepturilor omului și personalităţi politice din lumea întreagă au cerut eliberarea femeii. Ieri la Sankt Petersburg mai mulţi activişti ruşi au protestat cerând eliberarea pilotului si dând drumul pe apa râului Neva a unor scânduri de lemn pe care erau fixate cuvintele „Salvaţi-o pe Nadejda”. Activiștii le-au spus colegilor noştri de la serviciul rusesc că ideea acestui protest a fost dublă: de a o salva pe femeie, dar și speranţa din Rusia, numele ucrainencei fiind sinonim cu substantivul speranţă în limba rusă…

Proteste ale societăţii civile au avut loc în fata ambasadelor Rusiei din mai multe ţări, inclusiv la Chişinău.

XS
SM
MD
LG