Linkuri accesibilitate

Pilotul ucrainean Nadia Savcenko a început să consume lichide


Pilotul ucrainean Nadia Savcenko a început să consume lichide, a anunţat avocatul său Mark Feigin pe contul sau de Twitter. Potrivit avocatului, doamna Savcenko, aflată în greva foamei în detenţie în Rusia, ar fi acceptat să bea lichide la cererea preşedintelui Ucrainei Petro Poroşenko.

Feigin le-a spus însă colegilor noştri de la serviciul rusesc că presupusa scrisoare a preşedintelui Poroşenko ar fi fost un fals orchestrat de autorităţile ruse. Preşedintele Ucrainei a spus că nu a trimis o astfel de scrisoare Nadiei Savcenko.

Nadia Savcenko este în detenţie în Rusia din iunie 2014. Ea a fost capturată de forţele ruseşti în timpul unei confruntări cu forţele separatiste susţinute de Rusia şi dusă, împotriva voinţei ei, în Rusia. Este acuzată că ar fi fost implicată în uciderea a doi jurnalişti ruşi într-un atac cu mortiere.

Tribunalul din Doneţk care îi judecă cazul a anunţat ieri că un verdict va fi dat după 21 martie. La înfățișarea de ieri, pilotul ucrainian a declarat că nu recunoaşte nici tribunalul, nici verdictul şi că este nevinovată. Procuratura a cerut o pedeapsa de 23 de ani de închisoare.

Organizații internaţionale pentru apărarea drepturilor omului și personalităţi politice din lumea întreagă au cerut eliberarea femeii. Proteste ale societăţii civile au avut loc în fața ambasadelor Rusiei din mai multe ţări, inclusiv la Chişinău.

XS
SM
MD
LG