Linkuri accesibilitate

Curtea de Conturi avertizează zadarnic…


Domnul Urechean constată că majoritatea reprezentanţilor guvernului în consiliile de administrare ale întreprinderilor nu fac decît să prejudicieze bugetul de stat.

Curtea de Conturi condusă de Serafim Urechean ne-a oferit o nouă porţie de lucruri în stare să ne provoace greaţa. Aflăm că duşmanii cei mai mari ai economiei moldoveneşti sînt cinovnicii corupţi şi ineficienţi de la întreprinderile cu acţiuni majoritare ale statului. Prejudicierea întreprinderilor de stat a început odată cu proclamarea independenţei Moldovei, iar Ministerul Economiei, prin ceea ce face din 2000, a potenţat acest proces. Curtea de Conturi depistează ani de zile nereguli financiare la întreprinderile cu pachete de acţiuni majoritare ale statului. Rapoartele privind activitatea financiară sînt făcute cu mare întîrziere.

Avertismentele Curții de Conturi...
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

Domnul Urechean constată că majoritatea reprezentanţilor guvernului în consiliile de administrare ale întreprinderilor cu pricina nu fac altceva decît să prejudicieze bugetul de stat. Există nişte domni care primesc adaosuri de un milion de lei la salariul lunar prin simpla prezenţă în consiliile administrative ale mai multor întreprinderi de stat. Iar secretara unui fost ministru primea anual un adaos de 500 mii de lei ca reprezentantă a statului într-o SA. „Despre ce dezvoltare economică poate fi vorba cu o atare atitudine faţă de banii statului?” se întreabă şeful Curţii de Conturi.

Ceea ce ne spune Curtea de Conturi nu ar trebui să ne mire prea tare. Asta e construcţia statală pe care am făurit-o aici timp de 25 de ani. Construcţia asta e un soi de trambulină pentru mişmaşurile unor şmecheraşi. Statul e o vacă de muls. Aşa a fost şi mai este. De aceea, sărbătoarea din 27 august este mai cu seamă sărbătoarea şmecherilor care au profitat din plin în structurile de stat.

Eu aş remarca însă şi un alt amănunt întristător. Acela că mai toate constatările Curţii de Conturi rămîn ignorate, că ele nu se transformă în dosare, că nu pot opri hoţia din măruntaiele maţinăriei statale. La ce bun aceste constatări dacă hoţii nu pot fi pedepsiţi? Cu ce ne ajută eforturile lucrătorilor Curţii de Conturi? E şi acesta un aspect emblematic pentru ţara în care trăim. Cîinii latră, pe cînd caravana hoţiei şi mişmaşului n-o mai opreşte nimeni. Absolut nimeni!

XS
SM
MD
LG