Linkuri accesibilitate

Nadia Savcenco - „un simbol al rezistenței și mândriei ucrainene”


Nadia Savcenko la una din audierile procesului ei (Foto: Nikolai Polozov/Twitter)
Nadia Savcenko la una din audierile procesului ei (Foto: Nikolai Polozov/Twitter)

În așteptarea deciziei tribunalului rus...

Sentința în procesul pilotului ucrainean Nadejda Savcenko va fi pronunțată în zilele de 21 și 22 martie. Decizia a fost luată de un tribunal din Donețk. Pledoaria sa finală a fost rostită în ucraineană, iar Savcenko a spus că va continua greva foamei și să nu bea lichide, dacă decizia se va pronunța mai târziu decât într-o săptămână. Ea este acuzată de autoritățile moscovite de implicare în moartea a doi jurnaliști ruși în estul Ucrainei, acuzații pe care Savcenko le respinge. Marți, 8 martie, într-o declarație semnată de vicepreședintele american Joe Biden, Statele Unite cer eliberarea imediată a pilotului ucrainean și constată că „detenția ei este ilegală și încalcă obligațiile asumate de Federația Rusă în Acordurile semnate la Minsk”.

Nadejda Savcenko care, de altfel, este și deputat în Rada de la Kiev, a declarat că nu recunoaște instanța de judecată ce-i examinează cazul și nici verdictul care va fi pronunțat. La proces, Savcenko a purtat un tricou ce avea imprimat tridentul ucrainean, a intonat imnul Ucrainei și nu a ezitat, printr-un gest indecent cu degetul mijlociu, să-și arate disprețul față de instanța din Donețk.

Corespondentul serviciului rusesc al Europei Libere a relatat că accesul jurnaliștilor în sala de ședințe a fost limitat. Au avut permisiunea să intre doar reporterii de la televiziunile pro-moscovite „Pervîi canal”, „Rossia” și canalul Ministerului rus al Apărării „Zvezda”. Ceilalți jurnaliști au fost nevoiți să urmărească procesul la un ecran dintr-o încăpere separată, rezervată pentru presă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:34 0:00
Link direct

În vârstă de 34 de ani, Nadejda Savcenko este acuzată că ar fi coordonat un atac în estul Ucrainei, în iulie 2014, în urma căruia au murit doi jurnaliști ruși. Pilotul ucrainean respinge învinuirile, susținând că în acea perioadă se afla deja în captivitatea separatiștilor, care au răpit-o și au dus-o apoi în Rusia. Procurorii ruși cer 23 de ani de închisoare pentru Savcenko și o amendă e 100 de mii de ruble, adică aproximativ 1,500 de dolari.

Pledoaria Nadei Savcenko la proces

În ședință de miercuri, 9 martie, Nadejda și-a rostit pledoaria în ucraineană. Textul a fost postat pe rețeaua de socializare Facebook încă în 3 martie, atunci când Savcenko nu a fost lăsată să-și țină discursul. Ea speră că Moscova și Kievul vor ajunge la o înțelegere în urma căreia va fi lăsată să plece în Ucraina, însă a avertizat autoritățile moscovite că va continua greva foamei. „În joc se află viața mea, miza e ridicată, iar eu nu am nimic de pierdut”, a spus Savcenko de pe banca acuzaților. Unul dintre avocații ei, Nicolai Polozov, a declarat jurnaliștilor că starea de sănătate a Nadejdei se agravează:

„Dacă autoritățile ruse îi spun clar Nadejdei că o decizie în privința ei va fi făcută publică în scurt timp și că ea va fi lăsată se plece în Ucraina, avem mari speranțe că ea va renunța la greva foamei. În caz contrar, avem de așteptat aproape 2 săptămâni până la verdictul final. Un om nu poate rezista fără apă și mâncare atât de mult. În acest caz, Nadejda va fi hrănită cu forța sau va muri”, s-a arătat convins avocatul.

Marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, le-a declarat jurnaliștilor că în prezent autoritățile de la Moscova și Kiev nu discută despre un eventual schimb de prizonieri. „Acest lucru nu este posibil – nici în terorie și nici în practică – până când nu va fi făcută publică decizia curții”, a declarat Zaharova.

Ucraina susține că Savcenko a fost răpită de autoritățile ruse și cere să fie tratată ca prizonier de război. Statele Unite și Uniunea Europeană în repetate rânduri au cerut eliberarea ei. „În ultimele 20 de luni ea a devenit un simbol al rezistenței și mândriei ucrainene”, se arată în declarația vicepreședntelui american Joe Biden, făcută publică marți, 8 martie, de Ziua internațională a femeii. Biden a mai cerut Federației Ruse să ia decizia corectă – să renunțe la acuzații și să o lase pe Nadejda Savcenko să plece acasă.

Activiști din Federația Rusă și Ucraina au protestat în ultimile zile, cerând autorităților de la Moscova eliberarea pilotului ucrainean. Astăzi și la Chișinău zeci de demonstranți au manifestat în fața ambasadei ruse, purtând drapelul Ucrainei și scandând „Libertate Savcenko” și „Rusia agresor”.

XS
SM
MD
LG