Linkuri accesibilitate

„Războiul ruso-moldovenesc pentru independență” (Timpul)

Decizia Curții Constituționale de a anula alegerea președintelui de către parlament continuă să fie dezbătută de analiști.

Într-un editorial apărut pe deschide.md, Iulian Chifu notează că această formulă de modificare a Constituţiei, deşi s-a mai întâlnit, este una fundamental neconvenţională, inedită. Mai ales că nu a fost aplicată atunci când crizele politice erau mult mai importante în Republica Moldova, după 2009, şi au existat probleme de alegeri anticipate repetate, declanșate de modalitatea de formare a majorităţii calificate de trei cincimi pentru alegerea Președintelui în Parlament. De ce acum s-a descoperit această „găselniță”?, se întreabă comentatorul. În opinia sa, a declara o Constituţie adoptată neconform regulilor de revizuire prevăzute în Constituția anterioară, anularea sa şi revenirea la formula precedentă, este un pas major de anulare a 16 ani din istoria unui stat şi aşa tânăr, care va sărbători abia 25 de ani de existenţă, încheie autorul.

Portalul mold-street.com scrie despre situaţia economică extrem de gravă a regiunii transnistrene, autorităţile de la Tiraspol fiind în căutare disperată a fondurilor pentru acoperirea găurii uriaşe din bugetul local. Jurnaliștii susțin că situația se datorează scăderii de anul trecut cu circa 20% a PIB-ului regiunii, precum și micșorării drastice a schimburilor comerciale. Autorii menționează că pentru anul 2016, autorităţile de la Tiraspol au aprobat un buget cu venituri de două ori mai mici decât cheltuielile. O parte din deficitul de 2,2 miliarde de ruble ar urma să fie acoperit din contul diminuării salariilor angajaţilor din administraţie şi întreprinderile de stat și reducerii cheltuielilor administrative, se arată în articol.

Despre evenimentele sângeroase de acum 24 de ani de pe Nistru, Silviu Tănase scrie într-un editorial din Timpul că „războiul ruso-moldovenesc de independență” ar fi cea mai potrivită denumire, pentru că acesta n-a fost un simplu „conflict”, dar un război în toată legea, în care au fost implicate opt mii de persoane din direcția de apărare a „Transnistriei”, cinci mii din direcția de interne sau miliție, patru mii din detașamente locale, 3-4 mii de cazaci și, în jur de 6,5 mii de militari din armata a 14-a a Federației Ruse. Silviu Tănase notează că este evident că Rusia a susținut acest război și ocupă în continuare o parte din teritoriul RM. Editorialistul califică drept „mostră de cretinism politic” obsesia partidelor prorusești pentru menținerea „neutralității” RM.

Portalul noi.md scrie că numele Nataliei Gherman apare tot mai des în presa internațională în contextul în care fostul ministru de Externe și al Integrării Europene al RM candidează la funcția de secretar general al ONU. Portalul citează un recent articol pe portalul PassBlue, care relatează și despre faptul că Natalia Gherman a participat la un forum la Universitatea din Columbia (SUA), fiind invitată în cadrul campaniei „Alege o femeie secretar general al ONU”. În SUA, Natalia Gherman a declarat că „în calitate de Secretar General al ONU, ar pune personalitatea oamenilor în centrul politicilor”.

XS
SM
MD
LG