Linkuri accesibilitate

8 Martie la Parlamentul European


În tabăra de refugiați de la Gevgelija, Macedonia, la granița cu Grecia
În tabăra de refugiați de la Gevgelija, Macedonia, la granița cu Grecia

Despre femeile refugiate, dar și despre lupta femeilor europene pentru egalitate de gen.

De Ziua Internațională a Femeii, membrii Parlamentului European au adoptat o rezoluție care ar urma să facă prioritare cererile de azil ale femeilor care se refugiază în Europa pentru că au fost victime ale unor violuri, ale mutilărilor genitale, ale căsătoriilor forțate. 31% din numărul refugiaților care au cerut azil în Germania sunt femei, iar datele arată că de acum încolo tot mai multe femei și copii lor vor veni în Europa. Femeile și copii reprezintă acum 55% din refugiații care vin spre Europa, arată ultimul raport al Înaltului Comisariat ONU pentru refugiați, care subliniază și faptul că anul trecut procentul era de doar 27. În plus, din 5 femei refugiate 2 au sub 18 ani, arată același raport.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct

Situația acestor femei și a copiilor lor este dezastruoasă în taberele de refugiați. Iată de ce Parlamentul European a decis să dedice femeilor refugiate Ziua internațională a femeii adoptând, printre altele, un raport care propune ca reformarea politicilor europene de azil și migrație să aducă mai multă siguranță femeilor refugiate și copiilor acestora.

„Acest raport subliniază vulnerabilitatea excepțională a femeilor refugiate. Ele au fugit de persecuțiile pe care erau nevoite să le suporte acasă și au plecat la drum în această călătorie plină de pericole pentru a căuta un loc în care să poată trăi în siguranță cu copiii lor”, a spus raportoarea, deputata socialistă din Marea Britanie, Mary Honeyball.

Deși raportul a fost adoptat cu largă majoritate, deputaţi si deputate eurosceptice l-au respins dur, afirmând că astfel se creează baza legală pentru aducerea în Europa a mii și mii de familii din Siria sau din alte țări islamice.

Însă europarlamentarii care au vizitat centrele de recepție ale refugiaților au atras atenția asupra condițiilor inumane de acolo. De aceea, raportul solicită adoptarea unor măsuri urgente cum ar fi amenajarea de toalete separate pentru bărbați și femei, angajarea unor femei translator, a unor consilieri psihologici, precum și a unor consultanți juridici, care să le înveţe pe femeile refugiate cum să obţină independent de soții statut de azilant.

Săptămâna trecută, Comisia pentru drepturile omului a organizat o reuniune interparlamentară, ce a reunit deputați europeni și reprezentanți ai parlamentelor naționale. Aceștia au discutat despre cum poate fi combătută violența împotriva femeilor refugiate, despre situația sănătății acestora și măsurile de promovare a integrării lor.

S-a decis atunci, iar raportul adoptat astăzi o consfințește, că mamele cu copii, femeile însărcinate sau cele care fug de viol sau alte forme de violență să nu mai fie să încarcerate.

Femeile europene încearcă să le facă viața mai ușoară refugiatelor, dar, a arătat Věra Jourová, Comisarul pentru Justiţie, Consumatori și Egalitate de gen, femeile în Europa nu trebuie să uite de propria lor luptă pentru tratament egal pe piața muncii, de exemplu.

„Încă există inegalități. Ne vor trebui 70 de ani pentru a avea același tratament ca bărbații pe piața muncii. Pentru fiecare oră pe care o lucrează, femeile câștigă cu 16% mai puțin decât bărbații. O mamă petrece cu copiii 3 ore pe zi, în timp ce tatăl doar o oră. Femeile se confruntă cu dificultăți mari decât bărbații de a combina viața privată cu cea profesională. Această situație limitează independența economică a femeilor cu consecințe asupra echilibrului financiar al familiilor acestora. În plus, tot din această cauza, femeile sunt amenințate cu spectrul sărăciei la bătrânețe ”, a arătat comisara.

Să mai spunem că Centrul pentru vizitatori al Parlamentului European, Parlamentarium, găzduiește tot astăzi o expoziție de fotografie ce prezintă situația femeilor refugiate pe tot parcursul călătoriei lor în Europa, expoziție ce poate fi vizitată până la 1 iunie 2016.

XS
SM
MD
LG