Linkuri accesibilitate

Criza migranților: UE amână până săptămâna viitoare o dicizie privind noul acord cu Turcia


Uniunea Europeană și-a acordat zece zile suplimentare pentru a finaliza un acord cu Turcia privind limitarea și reglementarea fluxului de refugiați spre Europa, după ce la summitul UE-Turcia de luni, de la Bruxelles, Ankara a venit cu o serie de propuneri noi. Vremea imigrației „ilegale" în Europa „a trecut", a afirmat președintele Consiliului European, Donald Tusk, în cursul nopții de luni spre marți. Noul plan prevede, în linii mari, ca Turcia să readmită toți refugiații ilegali ajunși în UE. În schimb, țările UE se angajează să preia din Turcia, legal, refugiați sirieni. În Turcia se află acum peste 2,7 milioane de sirieni.

Turcia a cerut totodată mai mult sprijin financiar pentru a face față crizei migranților. Se pare că a cerut o dublare, la 6 miliarde de euro, a ajutorului european până în 2018. Ankara se așteaptă și la liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci până în iunie, plus la o accelerare a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Declarația finală a reuniunii de ieri nu menționează faptul că „ruta balcanică” ar fi de acum în colo închisă, cum se preconiza initial. Germania și Grecia s-au opus, relatează agențiile de presă.

Majoritatea liderilor europeni a salutat noul proiect de acord între UE și Turcia privind limitarea fluxului de refugiați, care urmează să fie definitivat pînă la următorul summit UE-Turcia din 17/18 martie. Premierul britanic David Cameron a ținut însă să reamintească faptul că aranjamentul nu privește Marea Britanie, care a negociat să fie exceptată de la orice plan de reașezare a migranților, în timp ce un purtător de cuvânt al premierului ungar Viktor Orban a declarat că acesta s-a opus noului acord.

XS
SM
MD
LG