Linkuri accesibilitate

Imigrația - temă a campaniei pentru prezidențialele americane


În prezent aproape unul din cinci americani sînt imigranți.

Imigrația este în centrul dezbaterilor campaniei prezidențiale americane. Despre cifrele la zi legate de această temă, o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

In Statele Unite trăiesc 61 de milioane de imigranti si copii ai lor, născuti in America, inclusiv 15,7 de milioane de imigranti ilegali. Numarul acestora din urma este cel mai mare inregistrat vreodata.

Un raport al Centrului pentru Studii de Imigratie arata ca 45,3 milioane – ori trei patrimi dintre cei 61 de milioane de imigranti sint in Statele Unite cu acte in regula. Aceasi cercetare arata ca o initiativa legislativă bipartizană, care la vremea respectiva a fost sprijinita de candidatul la presedintie, senatorul Marco Rubio ar fi dublat numarul imigrantilor legali.

Steven Camarota care este directorul Centrului a spus ca aceste cifre ridica intrebari legitime de exemplu citi imigranti poti fi asimilati de societatea americana? Care este capacitatea de absorbtie a scolilor, institutiilor medicale, infrastructurii si pietei muncii? Care este impactul asupra mediului inconjurator si calitatii vietii ca urmare a cresterii densitatii populatiei? El intreaba „Cu 45 de milioane de imigranti legali de-acum in tara are sens sa primim in fiecare an inca peste un milion?”

Raportul arata ca modelul american de imigratie s-a modificat dupa 1970. Atunci erau 13,5 milioane de imigranti, adica unul la fiecare 15 rezidenti americani. Dar din anul 2000 incoace, numarul de imigranti a crescut cu 18.4 milioane si in prezent aproape unul din cinci americani sint imigranti. „Numarul de imigranti si copiii lor nascuti in America a crescut de sase ori mai mult decit populatia totala a Americii din 1970 pina in 2015 – 353% fata de 59%” – a spus Camarotta.

Fireste ca exista si alte laturi ale argumentului, primul fiind contributia imigrantilor la economia americana, care e semnificativa. Apoi ar fi cresterea modesta a populatiei si nevoia de forta de munca. In sfirsit, traditia Americii ca tara de imigratie. Dar fara indoiala ca acest studiu vine intr-un moment politic delicat in care se va vorbi mult despre rezultatele lui.

XS
SM
MD
LG