Linkuri accesibilitate

Prezidențiale și prezidențiabili


Moldova, Igor Boțan, political commentator, Vasile Botnaru, head of RFE/RL Chisinau bureau
Moldova, Igor Boțan, political commentator, Vasile Botnaru, head of RFE/RL Chisinau bureau

Puncte de vedere în dialog: Vasile Botnaru-Igor Boțan.

Europa Liberă: Vorbim despre prezidenţiale şi prezidenţiabili. Guvernarea, care s-a compromis cu mai multe lucruri reprobabile, mereu este suspectată de tertipuri după culise. Şi multă lume a avut aceeaşi reacţie, atunci când a auzit că va avea posibilitatea să aleagă preşedintele. Altfel zis, de la actuala guvernare nu te poţi aştepta la nimic bun. Dumneavoastră faceţi parte din categoria acestor oameni care suspectează guvernarea şi Curtea Constituţională de un aranjament pe care s-ar putea să nu-l vedem?

Igor Boţan: „Guvernarea din Republica Moldova şi-a meritat această atitudine a cetăţenilor, care nici nu admite că această guvernare ar putea să facă ceva util pentru cetăţeni. Din punctul meu de vedere, ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, la 4 martie, face parte din această conspiraţie pe care guvernarea o joacă împotriva propriilor cetăţeni.”

Europa Liberă: Bine, dar sesizarea a fost depusă de PLDM, un partid de opoziţie.

Igor Boţan: „Trebuie să înţelegem că cei care se află la guvernare sunt extremi de inventivi şi ei cunosc arta luptelor. Cei mai performanţi luptători sunt cei care folosesc energiile inamicilor pentru a-i învinge, chiar cu propriile arme. De aceea, ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută este suspect, pentru că actuala guvernare ar fi trebuit să înceapă, încă la mijlocul lunii februarie, procedura de alegere a şefului statului în cadrul legal şi constituţional existent.”

Europa Liberă: Adică dumneavoastră presupuneţi că parlamentarii stăteau liniştiţi tocmai pentru că ştiau că va apare această fisură, această deschidere?

Igor Boţan: „Nu toţi parlamentarii, ci cei care conduc Parlamentul.”

Europa Liberă: Decidenţii.

Igor Boţan: „Decidenţii ştiau, cu certitudine, pentru că nu au întreprins absolut nimic ca să înceapă procedura care e prevăzută de lege – cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului şefului statului, trebuie să înceapă procedura de alegere a noului şef al statului. Acest lucru nu a început, nu a demarat procedura de alegere a şefului statului. Și iată că apare această hotărâre a Curţii Constituţionale, care, pe de o parte, este salutară, iar, pe de altă parte, ridică semne de întrebare foarte interesante.”

Europa Liberă: Deci, cum spun juriştii, este o bănuială rezonabilă. Dar nu aceasta vor oare activiştii care adună semnături pentru a obţine alegerea preşedintelui de către popor? Şi iată Curtea Constituţională a dat undă verde acestei iniţiative. De ce să nu vă bucuraţi?

Igor Boţan: „Toţi cetăţenii cred că trebuie să se bucure că vor avea posibilitatea să-şi aleagă şeful statului. Problema este cum, în ce condiţii şi când. Dacă cei care pledează alegerea directă a şefului statului şi au pledat-o în stradă, au pledat-o în localităţi colectând semnături, acum sunt luaţi prin surprindere, acest lucru nu bucură deloc.”

Europa Liberă: Un deputat democrat, ca pasărea pre limba ei, a spus că: „repede-repede, în două luni maxim”, aceasta însemnând că guvernarea ar fi vrut pe picior greşit adversarii politici?

Igor Boţan: „Eu cred că nu doar adversarii politici, ci şi partidele care fac parte din actuala guvernare, pentru că acestea sunt vizate în mod direct de această decizie a Curţii Constituţionale. Şi lucrurile trebuie explicate. Vreau ca să fie foarte clar de la bun început că, din punct de vedere al argumentării, decizia Curţii Constituţionale este aproape impecabilă, iar când spun „aproape”, am în vedere că această Curte a comis cel puţin trei greşeli de logică, de argumentare, atunci când exclude aproximativ 250 de mii de cetăţeni de dreptul de a candida pentru funcţia de şef al statului.”

Europa Liberă: Dar totuşi să vorbim despre consecinţe. Partea juridică este de competenţa experţilor. Pe mine mă interesează şi pe ascultătorii noştri ce consecinţe ar putea avea această decizie şi cum poate fi zădărnicit elanul alegătorilor?

Igor Boţan: „Consecinţele cred că vor fi majore. Cred că va avea loc reformatarea puterii politice din Chişinău. Problema e că reformatarea se poate face în interesul, de exemplu, al Partidului Democrat, care are la cheremul său toate instrumentele de ordin financiar, este un partid putred de bogat, are la cheremul său pârghiile administrative, deci, a convertit tot ce se poate converti în membrii de Partid Democrat, a practicat traseismul, l-a încurajat. Şi, pe lângă aceasta, are la cheremul său 80% din mass-media.”

Europa Liberă: Şi din cauza aceasta s-ar putea să promoveze un candidat care să le fie servil?

Igor Boţan: „Cred că pot promova un candidat cu care să refacă o nouă componenţă de guvernare, alta decât cea pro-europeană. Şi acest lucru ar trebui să îngrijoreze foarte mult, de exemplu, Partidul Liberal, care face parte din actuala garnitură.”

Europa Liberă: Bine, dar întreg poporul poate alege preşedintele. Prin urmare, cei care ar dejuca planul democraţilor sunt în stare să se opună la modul practic, să voteze un alt candidat.

Igor Boţan: „Pot să voteze alt candidat. Dar să nu uităm că societatea este împărţită în segmente şi aceste clivaje care există în societate nu pot fi trecute. Eu cred că se pune la cale reformatarea guvernării.”

Europa Liberă: Dumneavoastră suspectaţi democraţii de o posibilă întoarcere a Republicii Moldova spre altă direcţie?

Igor Boţan: „Eu admit acest lucru, pentru că ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, modul în care şi-a argumentat hotărârea Curtea Constituţională dă de bănuit. De ce Curtea Constituţională poate spune că toate amendamentele neavizate de Curte sunt neconstituţionale cu excepţia unuia, cel referitor la vârstă? Ce va fi, de exemplu, cu Dorin Chirtoacă? De ce Dorin Chirtoacă nu va putea participa la alegerile prezidenţiale care vor avea loc în mod direct?”

Europa Liberă: Şi nici Usatîi.

Igor Boţan: „Şi nici Usatîi. Oare nu înseamnă acest lucru favorizarea, cu bună ştiinţă, a unor candidaţi? Curtea Constituţională afirmă că reforma din anul 2000 trebuie anulată şi metafora este următoarea: dispune distrugerea unei clădiri construite ilegal, dar unele fragmente ale acestei construcţii demolate le declară monumente istorice. Cam aşa putem califica hotărârea Curţii Constituţionale care anulează totul ce a fost modificat în anul 2000 referitor la alegerea şefului statului, dar lasă în mod surprinzător şi de trei ori subliniază că vârsta pentru candidaţi rămâne intactă. Deşi toată lumea ştie că nu există niciun document în care Parlamentul sau deputaţii ar fi insistat pe mărirea censului de vârstă pentru candidaţi.”

Europa Liberă: Deci, presupuneţi că este un filtru care trebuie să-i lase în afara cursei pe Dorin Chirtoacă şi pe Renato Usatîi?

Igor Boţan: „Eu văd în mod vădit acest lucru.”

Europa Liberă: Pronosticul dumneavoastră, cam când credeţi că deputaţii vor binevoi să dea voie poporului să voteze preşedintele?

Igor Boţan: „Eu cred că Partidul Democrat are interesul ca alegerile să fie organizate cât mai rapid, pentru că oponenţii sunt nepregătiţi şi atunci poate recurge la întreg arsenalul de care dispune.”

Europa Liberă: Cât de repede, însemnând în termeni concreţi?

Igor Boţan: „Cred că în următoarele trei luni de zile pot fi organizate alegeri.”

Europa Liberă: Deci, martie, aprilie, mai.

Igor Boţan: „Da, undeva în luna mai ei ar putea să organizeze. Am auzind vehiculându-se şi alte termene, alegerile să aibă loc undeva în luna septembrie sau chiar la mijlocul toamnei anului curent.”

Europa Liberă: Dar până acolo trebuie să se ajungă încă.

Igor Boţan: „Dar până acolo trebuie să se ajungă şi trebuie să vedem cine îşi va manifesta dorinţa de a participa şi cum se aranjează lucrurile. Pentru că, de exemplu, dreapta pro-europeană este acum în suspans, Dorin Chirtoacă nu poate participa, ceilalţi încă nu sunt pregătiţi pentru o confruntare directă. Deci, mersul normal al lucrurilor a fost subminat, urma să aibă loc referendumul, trebuie să vedem ce va fi cu referendumul.”

Europa Liberă: Deci, Republica Moldova şi-a confirmat reputaţia de ţară cu surprize.

Igor Boţan: „Surprize-surprize. Şi acest lucru trebuie să-l înţeleagă cetăţenii. Orice putere publică trebuie să fie previzibilă. Dacă nu există previzibilitate, atunci putem spune că în orice situaţie puterea publică este demnă de a fi suspectată.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG