Linkuri accesibilitate

Martin Schulz: „Atât timp cât Moscova încalcă legile, UE se află într-o relație dificilă cu Federația Rusă”


Președintele Ucraine, Petro Poroșenko cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, la Conferința de securitate de la München în februarie 2016
Președintele Ucraine, Petro Poroșenko cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, la Conferința de securitate de la München în februarie 2016

Un interviu cu președintele Parlamentului European acordat Europei Libere.

Criza politică din Ucraina este unul din subiectele abordate în interviul oferit corespondentului Radio Europa Liberă la Bruxelles, Rikard Jozwiak, de președintele Parlamentului European, Martin Schulz:

Martin Schulz: „Am făcut apel la solidaritate națională. Sunt momente în viața unui stat când e nevoie de unitate. Înțelegem că există rivalități profunde între diversele partide politice din Ucraina, însă majoritatea își dau seama că alegerile înainte de termen nu sunt o soluție și că trebuie să se ajungă la un consens. Ultimul lucru de care are nevoie țara în acest moment este o nesfârșită campanie electorală.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:44 0:00
Link direct

Europa Liberă: Am auzit nu o dată politicienii ucraineni spunând că sunt gata să se așeze la masa de tratative, că sunt dispuși să lupte cu oligarhii. Aceleași promisiuni s-au făcut și în 2004, în timpul Revoluției Portocalii. Ce vă face să credeți că acum lucrurile stau altfel?

Martin Schulz: „Societatea ucraineană este una foarte fragilă și divizată profund nu doar din punct de vedere politic, dar și din punct de vedere social. Vedem un mare dezechilibru între nivelul de trai la sate și în marele orașe. Prin urmare, e nevoie de mai multă justiție socială și, desigur, de o reală combatere a corupției. Doar așa țara va deveni atractivă pentru investitori și se va putea dezvolta. Desigur, despre aceste lucruri se vorbește deja mai mult de zece ani. Ce este diferit acum? Dacă autoritățile nu vor purcede la reforme reale, riscă să destabilizeze întreaga țară.”

Europa Liberă: În cadrul Comisiei Europene se vorbește despre separarea Georgiei și Ucrainei în subiectul liberalizării regimului de vize. Propunerea se pare că va fi făcută Georgiei mai devreme decât Ucrainei. Ce credeți despre acest subiect?

Martin Schulz: „Este o dezbatere intensă în cadrul Comisiei la această temă. Mulți se întreabă, de exemplu, ce semnal vom trimite Ucrainei luând o asemenea decizie? Am discutat cu președintele Poroșenko și diverși lideri politici de la Kiev. Cu toții au încercat să ne convingă să nu luăm o asemenea hotărâre. Trebuie să recunosc că îi înțeleg, or, o eventuală liberalizare a regimului de vize ar deschide ușa pentru diverse investiții în țară. Desigur, sunt tot mai mulți cei care cred că liberalizând regimul de vize pentru Ucraina, fără a primi în schimb promisiuni foarte clare de reforme, există riscul că autoritățile de la Kiev vor uita să le realizeze.

Comisia nu a luat o decizie la acest subiect, prin urmare, nu vreau să mă pronunț înainte. Din punctul meu de vedere, însă, este mai bine să se meargă „la pachet”. Desigur, sunt voci care nu susțin o asemenea opinie, însă vom vedea care va fi decizia Comisiei.”

Europa Liberă: Ce atitudine are partidul din care faceți parte, Partidul Social Democrat al Germaniei, față de Federația Rusă?

Martin Schulz: „Cred că este important să-i înțelegem pe ruși, or, a-i înțelege nu înseamnă că ești de acord cu ceea ce spun sau fac. Desigur, este extrem de dificil să-i înțelegi pe ruși, am încercat acest lucru însă nu mi-a reușit în totalitate. Deseori rușii se simt umiliți, simt că nu sunt înțeleși până la capăt, eu încerc să-mi dau seama de ce? Rusia... și nu mă refer la Vladimir Putin sau Dmitri Medvedev, mă refer la o întreaga țară, la o națiune care are o influență enormă asupra culturii, de exemplu. (...)

Să vorbim despre literatura rusă, uitați-vă la operele lui Dostoievski sau Tolstoi, ce impact au asupra Europei! Deci, e o națiune puternică, pe care nu o putem subestima. Însă aceasta nu poate justifica deciziile politice ale Federației Ruse. De exemplu, dreptul de veto al unui stat în cadrul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite are menirea să apere legislația internațională, însă prin anexarea Crimeii, Rusia a încălcat dreptul internațional.

Poziția noastră față de Federația Rusă este una neutră, prin urmare, atât timp cât Moscova încalcă legile, cât nu îndeplinește prevederile Acordului de la Minsk, Uniunea Europeană se află într-o relație dificilă cu Federația Rusă.”

XS
SM
MD
LG