Linkuri accesibilitate

Alegerea viitorului președinte al R. Moldova se va face prin vot direct


Curtea Constituțională a decis vineri că alegerea președintelui țării în Parlament este neconstituțională, iar acesta trebuie ales prin vot direct. Curtea și-a motivat decizia prin faptul că alegerea în Parlament este o „sursă de criză constituțională”, întrucât poate servi ca bază de dizolvare în mod repetat a Parlamentului, ceea ce s-a și întâmplat în ultimii ani. Curtea a reacționat astfel la o sesizare de anul trecut, depusă de un grup de deputați PLDM, care constestau constituționalitatea schimbărilor din 2000 privind modul de alegere a președintelui țării.

Decizia Curții Constituționale privind alegerea președintelui Republicii Moldova de către popor este definitivă și nu necesită aprobarea Parlamentului, a declarat vineri, într-un interviu cu Europa Liberă, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase. El a precizat că din acest moment, „Parlamentul trebuie să ia o decizie privind stabilirea datei alegerii în termen de două luni de zile, după expirarea mandatului actualului preşedinte, domnului Nicolae Timofti.” „Parlamentul trebuie să ia o decizie privind stabilirea datei alegerii în termen de două luni de zile, după expirarea mandatului actualului preşedinte, domnului Nicolae Timofti.”

În ce privește perioada în care urmează a fi ales viitorul șef al statului, în opinia lui Alexandru Tănase, Legislativul ar trebui să „ofere o perioadă de timp suficientă ca oamenii să-şi poată formula opinia, ca actorii politici să poată să-şi pregătească candidaţii, să se pregătească de campania electorală. În plus, există şi o recomandare a Comisiei de la Veneţia în acest sens, care sugerează autorităţilor să ofere termen de cel puţin jumătate de an pentru un asemenea exerciţiu.”

XS
SM
MD
LG