Linkuri accesibilitate

Reacții la decizia Curții Constituționale


Nicolae Osmochescu, fostul judecător la Curtea Constituțională, a precizat pentru Europa Liberă, că „data alegerii noului președinte se declară nu mai târziu de 60 de zile, de la momentul expirării mandatului președintelui, care exercită mandatul său legitim, fie că el este ales de Parlament, fie că de popor, nu contează.”

Deputatul din partea Partidului Democrat, Sergiu Sârbu, a declarat vineri că deciziile CC nu se discută, dar se execută. Sesizarea către CC a fost depusă de către un grup de deputați PLDM. Parlamentarul liberal-democrat Tudor Deliu, unul dintre autorii sesizării, a declarat că vineri s-a realizat „visul cetățenilor”. Un alt autor al sesizării, deputatul George Mocanu, care între timp a părăsit fracțiunea liberal-democrată după ce a votat guvernul Filip, a spus că această decizie readuce dreptul cetățenilor de a-și alege șeful statului. „Considerăm că prin această decizie evităm și alegerile anticipate”.

Liderul socialiștilor Igor Dodon s-a declarat plăcut surprins de interpretarea Curtții Constiutționale. Deputatul a amintit că pe 4 martie a expirat termenul înaintat de Forumul Civic ca guvernarea să satisfacă cerințele protestatarilor, printre care au fost organizarea alegerilor anticipate și trecerea la o republică prezidențială. „Evident că decizia de a trece la alegeri directe a președintelui este un pas bun. Este un pas înainte pentru restabilirea democrației în Republica Moldova” a declarant liderul socialist.

Mai sceptic s-a arătat Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, care a salutat în principiu revenirea la alegerea directă a președintelui țării, dar nu și faptul că s-a făcut printr-o decizie a Curții Constituționale, nu în Parlament. Într-o postare pe Facebook, Usatîi a precizat: „Celor mulțumiți de decizia așa-zisei Curți Constituționale le voi zice una: gîndiți-vă deja acum la ceea ce le veți spune cetățenilor atunci cînd aceiași „judecători” vor anula Declarația de independență”. Și a reamintit că partidul săi nu renunță la cererea de organizare de alegeri anticipate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG