Linkuri accesibilitate

Cum a reacționat lumea politică de la Chișinău la revenirea, decizia CC, la alegerea directă a președintelui țării


Parlamentarii au calificat aproape unanim decizia Curții Constituționale drept una „istorică”.

Liderul socialiștilor Igor Dodon s-a declarat plăcut surprins de evenimentele de astăzi. Deputatul a amintit că pe 4 martie a expirat termenul înaintat de Forumul Civic ca guvernarea să satisfacă cerințele protestatarilor, printre care au fost organizarea alegerilor anticipate și trecerea la o republică prezidențială.

„Evident că decizia de a trece la alegeri directe a președintelui este un pas bun. Este un pas înainte pentru restabilirea democrației în Republica Moldova. Este un rezultat al presiunii societății, al protestelor care au avut loc, al colectării semnăturilor. Oamenii doresc să aleagă direct un președinte, să fie un președinte puternic care să oprească fărădelegile din Republica Moldova.”

Deputatul din partea Partidului Democrat Sergiu Sârbu la rândul său a declarat că deciziile CC nu se discută, dar se execută.

„Dacă la 23 martie expiră mandatul actualului de președinte, atunci conform Constituției suntem obligați să organizăm alegeri prezidențiale în termen de două luni, adică până pe 24 mai. Eu intuiesc că noi în regim de urgență trebuie să numim data alegerilor și în cel mai scurt timp să ne pregătim de campania electorală și de alegeri.”

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00
Link direct

Sesizarea către CC a fost depusă de către un grup de deputați PLDM. Parlamentarul liberal-democrat Tudor Deliu și unul dintre autorii sesizării a declarat că astăzi s-a realizat „visul cetățenilor”.

„Pur și simplu CC nu putea să procedeze în alt mod. Motivele pe care le-am invocat erau pertinente și respectiv am adus argumente că la momentul modificării Constituției s-au încălcat grav procedurile constituționale.”

Un alt autor al sesizării, deputatul George Mocanu, care între timp a părăsit fracțiunea liberal-democrată, după ce a votat guvernul Filip, a spus că această decizie readuce dreptul cetățenilor de a-și alege șeful statului.

„Considerăm că prin această decizie evităm și alegerile anticipate. Or, și votarea guvernul RM de noi a fost tot cu acest scop – evitarea alegerilor anticipate și oferirea unei perioade de stabilitate pentru RM, astfel încât să putem să implementăm Acordul de Asociere cu UE.”

S-a declarat sceptic în privința consecințelor alegerii președintelui de către cetățeni deputatul liberal Ștefan Vlas.

„Credem că este o decizie bună, dar totodată în părerea mea este puțin cam periculoasă, în condițiile societății de astăzi, atunci când electoratul practic este puțin stabil și poți să-l manipulezi, poți să-l cumperi. Nu știu cât de adecvată este la moment această lege, dar să sperăm că până la urmă se va reuși și se vor înainta candidați destoinici care cu adevărat vor fi aleși de către popor.”

Deputatul Artur Reșetnicov din partea platformei Social-Democrate a declarat că decizia CC este una înțeleaptă.

„Sperăm că prin această decizie va fi depășită această criză politică și Republica Moldova și cetățenii vor avea o guvernare pe care o merită.”

În de ultimii 15 ani, președintele Republicii Moldova era ales de Parlament prin vot secret, cu susținerea a 3/5 din deputați. De la adoptarea declarației de independență, Republica Moldova a trecut prin mai multe forme de guvernământ – prezidențial, semi-prezidențial și parlamentar.

Previous Next

XS
SM
MD
LG