Linkuri accesibilitate

Cuvântul nerostit


 Nadia Savchenko fotografiată joi în cursul audienței din procesul de la Donețk
Nadia Savchenko fotografiată joi în cursul audienței din procesul de la Donețk

Ultimul cuvânt al pilotului ucrainean Nadejda Savcenko, judecată în Rusia, și pe care nu a fost lăsată să-l citească în instanță.

Judecătorul Leonid Stepancenko a întrerupt ședința judecății, joi, imediat după audierea părților, fără să-i permită Nadejdei Savcenko să-și spună ultimul cuvânt. În replică, militara ucraineană a anunțat că intră într-o grevă uscată a foamei. Continuarea procesului va avea loc pe 9 martie. Vineri, avocații o vizitează pe Savcenko pentru a încerca să o convingă să renunțe la greva foamei.

Textul necit al pledoariei Nadiei Savcenko
Textul necit al pledoariei Nadiei Savcenko

Textul ultimului cuvânt, pe care intenționa să-l citească Nadejda Savcenko în timpul ședinței judecătoriei orășenești Donețk, a fost făcut public de sora militarei ucrainene, Vera Savcenko. Publicăm traducerea textului integral:

„Nu recunosc nici vina, nici sentința, nici judecata rusească. În cazul unei sentințe de condamnare nu voi merge pe căi de atac. Vreau ca toată lumea

„Nu recunosc nici vina, nici sentința, nici judecata rusească ...

democratică civilizată să înțeleagă că Rusia este o țară a lumii a treia cu regim totalitar și cu un dictator dement, unde se scuipă pe drepturile omului și pe dreptul internațional.

Este absurdă situația în care cei ce răpesc oameni îi supun torturilor și după asta se mai și prefac că mai au dreptul de a-i judeca! Despre ce fel de judecată dreaptă poate fi vorba aici!? În Rusia nu există judecată și proces corect! Aici există doar o farsă a păpușilor-marionete ale Kremlinului. Și eu consider absolut inutil să-mi consum timpul vieții pentru a participa la asta!

Iată de ce nu va exista recurs, dar va fi așa: După sentință îmi continui greva foamei încă 10 zile, până în momentul în care sentința va intra în vigoare, și asta indiferent de traducerea în limba ucraineană, pentru că și în felul acesta ei știu foarte bine să tragă de timp. Peste zece zile anunț o grevă uscată a foamei și atunci Rusia va avea nu mai mult de 10 zile pentru a mă reîntoarce în Ucraina, de unde m-a răpit! Și nu mă interesează în ce mod vor fundamenta acest lucru! Am auzit despre capacitățile diplomatice destul de bune ale lui Piotr Alexeevici Poroșenko. Eu sper că aceste capacități diplomatice îi vor fi suficiente pentru a se înțelege în Rusia cu un idiot – că doar el a promis mamei mele că voi ajunge acasă încă de sărbătorile de la începutul lunii mai 2015.

Și cât timp pentru mine se va negocia, viața mă va părăsi și Rusia oricum mă va întoarce în Ucraina – vie sau moartă, dar mă va întoarce!

Și toate aceste zece zile la porțile închisorii va sta zi și noapte sora mea și mă va aștepta – fie că mă vor elibera, fie că mă vor scoate. Și dacă o veți întemnița și pe ea, pe locul ei va veni și va sta mama mea – ea are 77 de ani, o veți aresta și pe ea? Atunci pe locul ei va veni prietena mea, prietenul meu, iar după ei – ucrainean după ucrainean! Și să țineți minte – pe toți nu veți reuși să ne ticsiți aici! Și cât timp compatrioții mei vor sta, rușii simpli, cinstiți, cumsecade din blocurile învecinate vor începe să le aducă ceai fierbinte, sandviciuri și plapume călduroase, pentru că fiecare dintre ei înțelege că mâine în locul meu poate ajunge copilul unuia dintre ei, în această pușcărie a tuturor popoarelor care se numește Rusia!

Și uite-așa încep Maidanurile! Vă trebuie!? Că doar vă temeți de asta ca de foc! Iată de ce e mai bine pentru Kremlin să mă întoarcă în Ucraina cât mai repede și în viață!!!

La audierea de miercuri...
La audierea de miercuri...

Iar întreaga lume cu valori democratice ar fi bine să învețe cât mai repede lecțiile istoriei și să-și amintească că la timpul său Europa a fost tolerantă cu Hitler, iar America nu a fost suficient de fermă și acest lucru a dus la cel de al doilea război mondial. Putin este un tiran cu apucături imperiale, cu complexele lui Napoleon și Hitler luate împreună! Iar ursul nu înțelege limba omenească, el înțelege doar limbajul forței. Iată de ce, dacă noi nu vom deveni mai hotărâți și nu vom stabili la timp prioritățile corecte, atunci vom avea în curând cel de al treilea război mondial!

Și eu, acum deja ca politician, nu voi întinde mâna Rusiei pe arena politică. E cam peste mână să întinzi mâna celui care te ține în cătușe, iar poporul tău – în lanțuri. Dar, adoptând orice decizie politică, mă voi gândi mereu ce impact va avea aceasta asupra oamenilor de rând, atât în Ucraina, cât și în Rusia. Pentru că în Rusia, în pofida a orice, există totuși mulți oameni cinstiți, buni și cumsecade”.

XS
SM
MD
LG