Linkuri accesibilitate

Lipsă de consens și mici progrese în consultările de la Paris asupra conflictului din Ucraina


Miniștri de externe Sergei Lavrov, Jean-Marc Ayrault, Frank-Walter Steinmeier, Pavlo Klimkin la întîlnirea de la Paris
Miniștri de externe Sergei Lavrov, Jean-Marc Ayrault, Frank-Walter Steinmeier, Pavlo Klimkin la întîlnirea de la Paris

Cei patru miniștri de externe au convenit asupra „eliberării și schimbului tuturor prizonierilor și oamenilor aflați ilegal în detenție” și a înființării unui mecanism de prevenire și aplanare a incidentelor.

Miniștrii de externe ai Ucrainei, Rusiei, Germaniei și Franței au purtat convorbiri îndelungate la Paris despre aplanarea conflictului din estul Ucrainei. La convorbirile de joi s-au înregistrat progrese, dar nu decisive, iar chestiunea principală aflată în discuție – o propunere franco-germană despre organizarea alegerilor locale în estul Ucrainei - nu a întrunit consensul.

Rusia a spus că este gata să sprijine propunerea Franței și Germaniei pentru organizarea alegerilor în regiunile controlate de separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. Dar Ucraina a spus că alegerile nu sunt posibile înainte de asigurarea securității în Donbass.

Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault a spus că întâlnirea de patru ore a fost „sinceră, directă și lipsită de reticență”, iar discuțiile au arătat cât de importantă este adoptarea unei legi privind organizarea alegerilor în estul Ucrainei până în luna iunie.

Dar când jurnaliștii l-au întrebat pe ministrul ucrainean de externe Pavlo Kimkin dacă s-a ajuns la consens, acesta a răspuns că nu a avut o asemenea impresie. Ucraina, a spus Klimkin, insistă mai departe să fie respectat armistițiul și să fie retrase armele înainte de organizarea alegerilor.

„Trebuie să putem asigura organizarea acestor alegeri în siguranță, avem nevoie ca teritoriul nostru se fie în siguranță. Fără securitate, nu ne putem mișca înainte”, a spus Klimkin.

Kievul insistă demult asupra încetării totale a ostilităților în Donbass, unde forțele guvernamentale luptă din primăvara lui 2014 cu separatiștii pro-ruși, spunând că abia după aceasta va putea aproba legislația necesară organizării alegerilor. Peste 9100 de oameni și-au pierdut viața în conflict.

Intensitatea luptelor s-a redus substanțial din septembrie anul trecut, dar OSCE a înregistrat violarea sporadică de către ambele părți a armistițiului, care se bazează pe acordurile de pace de la Minsk, încheiate în februarie 2015 de Ucraina, Rusia, separatiști și OSCE.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Moscova este gata să preseze separatiștii pro-ruși să respecte armistițiul și să accepte organizarea alegerilor. Dar a adăugat că refuzul Ucrainei să accepte un termen pentru alegeri împiedică găsirea consensului.

Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier și-a exprimat frustrarea la convorbirile de la Paris, spunând că nu este mulțumit de modul în care negociază Kievul și Moscova. „Îmi este teamă că situația din estul Ucrainei nu este tratată cu destulă seriozitate, ea se poate escalada din nou în orice clipă”, a spus Steinmeier.

Un diplomat occidental a spus că Franța și Germania vor continua să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru a adopta legislația electorală în prima parte a anului. Dar adoptarea acestei legislații precum și a unei reforme constituționale în Ucraina pare dificilă pe fundalul crizei politice care s-a declanșat la Kiev.

Lipsa consensului la Paris pe tema alegerilor, nu înseamnă că la întâlnirea de joi nu s-au înregistrat progrese deloc. Cei patru miniștri de externe au convenit asupra „eliberării și schimbului tuturor prizonierilor și oamenilor aflați ilegal în detenție” până la 30 aprilie, potrivit gazdei convorbirilor Jean-Marc Ayrault. De asemenea, s-au înțeles asupra înființării unui mecanism de prevenire și aplanare a incidentelor și în privința asigurării accesului nelimitat al observatorilor OSCE care monitorizează respectarea armistițiului.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG