Linkuri accesibilitate

Prețul energiei electrice, retorica tarifelor, guvernul Filip și ANRE (Jurnal.md; mold-street.com)


Averile nedeclarate ale magistraților (Ziarul de Gardă).

Fostul director al ANRE, Victor Parlicov, îi sugerează premierului Pavel Filip să „renunțe la retorica tarifelor şi să lase ANRE-ul să-şi facă treaba”. Într-un comentariu pentru „jurnal.md” Parlicov afirmă că anunțand posibila micșorare cu 10% a tarifului la curent electric premierul transmite un mesaj care este perceput, inclusiv de instituțiile internaționale ca o „ingerinţă în activitatea ANRE”, care și așa este văzută ca o instituție „controlată politic”. „Ar fi corect ca prim-ministrul să spună preţul de achiziţie care s-a negociat şi să lase ANRE-ul să spună cu cât va evolua tariful”, a mai spus expertul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct

Prețul de achiziție a energiei electrice urmează să scadă cu 28 la suta din aprilie, scrie portalul „mold-street.com” cu referire la un comunicat al Ministerului Economiei. La concursul organizat de Energocom a învins compania Energokapital din Republica Moldova care a propus un preț mai mic faţă de cel oferit de două companii din Ucraina, scrie sursa citată.

Anterior s-a relatat despre compania Energokapital că este un intermediar obscur din regiunea transnistreana, o firmă „căpuşa”, care a impus preţuri exagerate prin diverse scheme beneficiarii cărora ar fi persoane din administrația de la Tiraspol şi de la Chişinău.

Mai mulți experți comentează la „newsmaker.md” deciziile „dure” ale BNM în raport cu două cele mai mari bănci din Moldova, aflate sub supraveghere specială. BNM a blocat, miercuri, 40 la sută din acțiunile Moldova Agroindbank, iar la Moldindconbandk au fost demiși doi vice-directori. Experții salută aceste intervenții, spunând că BNM aplică condițiile FMI pentru deblocarea finanțărilor, pe de o parte, iar pe de alta încearcă să reducă influenţa controversatului om de afaceri Veaceslav Platon care ar controla din umbra cele doua bănci.

„Ziarul de Gardă” publică o nouă investigaţie despre averile nedeclarate ale magistraţilor. De această dată, în vizorul jurnaliştilor a ajuns renumita judecătoare cu maşină Porche, Mariana Pitic, care a fost propusă de Consiliul Superior al Magistraturii la funcția de magistrat la Curtea Supremă de Justiție. Ea nu indică, în ultimele sale declarații cu privire la venituri și proprietate, averea soțului său, un prosper om de afaceri, care deține, inclusiv, un imobil de lux într-o suburbie din Chișinău, scrie sursa citată. Costul maşinii pe care o conduce Mariana Pitic, un Porche Cayenne, depăşeşte cu mult veniturile totale pe care le-a declarat magistrata în ultimii trei ani, se mai arată în articol. „Ziarul de Gardă” aminteşte că Mariana Pitic a fost propusă Parlamentului pentru numire în funcție la CSJ, până la atingerea plafonului de vârstă şi că a câștigat concursul chiar dacă nu a acumulat cel mai bun punctaj.

Portalul de expresie rusă „ava.md” publică un comentariu semnat de Vitali Andrievschi care se întreabă oarecum tranșant „de ce Forumul Civic minte atât de obraznic?” Autorul afirmă că guvernarea a îndeplinit cel puţin parţial toate cele nouă revendicări formulate pe un ton ultimativ, în urma cu o lună, de Forumul Civic. „Ei nu luptă pentru schimbări. Ei luptă impotriva guvernării. Ei nu au nevoie de imbunătățirea situației din țară, ei nu vor reforme reale și schimbări spre bine. Ei sunt interesați să fie mai rău” crede Vitali Andrievschi.

Într-un articol de opinie pe „deschide.md” analistul Iulian Chifu opinează că după ce părea să fi intrat pe o curbă decentă, a revendicărilor concrete, Forumul Civic și opoziția din stradă a schimbat macazul, a lansat din nou strigătul de război „Vine, Lupu!” de data aceasta invocând ca Guvernul şi Parlamentul fentează reformele, păcălesc partenerii externi, se fac că adoptă legi. Autorul crede că această presiune este una benefică. Numai că în opinia sa reformele chiar se produc. „Într-adevăr, paşii există şi sunt concreţi. Marchează voinţa politică de reforme la nivel guvernamental, deşi lipsa de credibilitate impune mult mai mulţi paşi concreţi.” Iulian Chifu îndeamnă opoziția ca „înainte de a mai striga „Vine Lupul!”, să se asigure că un lup oricât de jigărit chiar dă târcoale stânii!”, amintind în context că alinierea cu forte pro-ruse a dus „costuri majore”.

Editorialistul portalului „tribuna.md” Igor Volniţchi face câteva paralele între situaţia politică din Moldova şi romanul „Ferma animalelor” de George Orwell. Autorul aminteşte pe scurt câteva secvențe din roman care, în opinia sa, seamănă izbitor cu actualitatea moldoveană. Animalele de la o fermă ajung să se răscoale. După răscoală, în fruntea animalelor se pun porcii. Unul din porci trișează și câștigă poziția de lider în fața animalelor, celălalt este alungat de la „fermă”. Tratamentul egal, hrana din abundență, dreptul la replică, la fermă, dispar subit. Animalele trudesc toată ziua pe hrană puțină, iar porcii și câinii se lăfăiesc în bogăție. „Nu vă aminteşte această revoltă de nici un eveniment ce au avut loc în istoria politică recentă a Republicii Moldova, numit de către unii „revoluţie”?” notează autorul. Volniţchi îşi cere scuzele de rigoare pentru asocierea cu porcii şi câinii, precizând însă că „evitarea acestor „eroi”, atunci când faci paralele între roman şi situaţia politică din Moldova, e imposibilă.”

XS
SM
MD
LG