Linkuri accesibilitate

Incertitudini în Statele Unite după preliminarele Super Tuesday


Liderii Partidului republican nu agrează o victorie a miliardarului Donald Trump, considerat un populist periculos.

Ce a adus Super Tuesday in campania electorala americana?O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Donald Trump si Hillary Clinton au cîstigat majoritatea statelor aflate in competitie in această cea mai intensa zi a preliminariilor alegerilor prezidentiale americane. La democrati, in ciuda faptului ca senatorul Bernie Sanders continua sa cistige state este putin probabil ca el sa obtina nominalizarea. Singura problema care se pune acum e legata de alegerile generale si citeva vesti proaste pentru partidul presedintelui.

Una este că prezenta la urne in preliminarii este mult sub nivelul republicanilor, a caror cursa este mult mai intensa. In plus, senatorul de peste 70 de ani Bernie Sanders este cel care pare sa inspire tinara generatie, un segment electoral care a fost alaturi de Obama si care ar putea sa nu se apropie de Clinton.

Dar adevaratele probleme imediate sint la republicani. Omul de afaceri Donald Trump continua sa cistige, in timp ce votul celor care i se opun continua sa fie divizat, incepind de ieri, intre alti trei candidati. Problema este ca nici unul dintre cei trei nu doreste sa se retraga si sa lase un culoar favorabil unei opozitii unice la Trump. Dar liderii partidului nu agreaza o victorie a miliardarului, considerindu-l un populist periculos, care ar distruge identitatea partidului. Problemele care se pun sint daca e prea tirziu ca Trump sa fie oprit si daca nu e, care sint metodele cele mai bune.

Senatorul de Florida, Marco Rubio, favoritul sistemului a incercat sa-l atace pe Trump direct, cu propriile arme, dar incercarea nu pare foarte reusita. Celalalt senator, Ted Cruz, a cistigat pina acum de trei ori, in fata lui Donald Trump, mai mult decit oricine altcineva, dar nici el nu e agreat de partid. De aici o situatie paradoxala in care in loc se se uneasca in sprijinul unui candidat, republicanii apar dezbinati si nesiguri in legatura cu viitorul partidului.

La originea mediei de peste 30% cu care Trump cistiga acum se afla minia votantilor. O minie care creste in intensitate cu atit mai mult cu cit este luată în serios. Care sint ingredientele mîniei, cum poate fi ea dezamorsata si ce e de facut cu Donald Trump sint intrebari la care pina acum liderii republicani nu au gasit un raspuns.

XS
SM
MD
LG