Linkuri accesibilitate

Mihail Gorbaciov la 85 de ani


La Washington la semnarea tratatului de dezarmare din 1987
La Washington la semnarea tratatului de dezarmare din 1987

36% dintre ruși sunt de părere că fostul președinte al Uniunii Sovietice este responsabil de destrămarea URSS, în 1991, și declinul ulterior al țării.

Ultimul lider al fostei Uniuni Sovietice, Mihail Gorbaciov, a împlinit astăzi 85 de ani. Gorbaciov a devenit președinte al URSS în 1985 și este cel care a promovat deschiderea către reformele politice și economice, cunoscute sub numele de glasnost și perestroika. Un sondaj de opinie dat publicității astăzi la Moscova arată că la un sfert de secol de la destrămarea Uniunii Sovietice, oamenii au încă păreri împărțite despre rolul lui Mihail Gorbaciov în istoria țării.

Primul și ultimul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, „era interesat de bunăstarea țării, însă a admis în perioada cât a fost președinte câteva greșeli grave” – de această părere sunt aproape jumătate dintre respondenții sondajului realizat de Centrul rus pentru studierea opiniei publice VȚIOM, citat de agenția Tass.

La capitolul „realizări”, lui Mihail Gorbaciov îi sunt atribuite încetarea Războiului Rece și promovarea valorilor democratice, or, 12% dintre cei intervievați cred că Gorbaciov nu s-a temut să pună bazele reformelor necesare țării. Pe de altă parte, 36% dintre ruși sunt de părere că fostul președinte al Uniunii Sovietice este responsabil de destrămarea URSS, în 1991, și declinul ulterior al țării.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct

Luni, 29 februarie, Mihail Gorbaciov și-a lansat cea mai recentă carte, intitulată „Gorbaciov în viață” și care conține citate ale fostului lider sovietic, interviuri, documente și articole semnate de diverși autori, dar care îl au în centrul atenției pe fostul lider sovietic. La lansarea cărții, Mihail Gorbaciov a declarat că dacă ar fi rămas la cârma țării după 1991, ar fi realizat reformele necesare „treptat, evitând șocurile”.

Cu aceeași ocazie, ultimul lider al fostei Uniuni Sovietice a recunoscut că meditând asupra vieții sale, a constatat că „cele mai mari și importante evenimente au avut loc în mod neașteptat”. Mihail Gorbaciov speră că publicația pe care a lansat-o îi va ajuta pe ruși să înțeleagă istoria recentă a țării.

Serviciul rusesc al Europei Libere a publicat interviurile oferite de Mihail Gorbaciov postului nostru de radio: primul, la München, în 1992, la două luni după ce a demisionat din funcția de președinte al unui stat care nu mai exista pe harta lumii, și ultimul în 2012, în ajunul alegerilor prezidențiale din Federația Rusă, în urma cărora Vladimir Putin a revenit în fruntea țării.

În unul din interviurile sale Mihail Gorbaciov a observat că „Rusia – din punct de vedere al democraţiei – are tot: Parlament, justiţie, presă. Însă rezultate prea puţine. În tranziţia spre democraţie suntem la jumătate de cale. Da, avem instituţii democratice, însă ineficiente. Acestea deseori sunt folosite ca instrumente pentru a acoperi abuzurile de putere”. Întrebat de ce oamenii care au venit la putere în Federaţia Rusă sunt atât de departe de idealurile perestroikăi, Mihail Gorbaciov a răspuns: „pentru că nu au fost aleşi democratic. Pentru că la putere au venit oameni care nu aveau nimic în comun cu procesele şi instituţiile democratice”.

De altfel, Mihail Gorbaciov este considerat un critic moderat al regimului preşedintelui Vladimir Putin, în special în ceea ce primește relația Rusiei și Statele Unite.

XS
SM
MD
LG