Linkuri accesibilitate

Marșul Memoriei și amintirile combatanților


La comemorările de astăzi
La comemorările de astăzi

La comemorarea a 24 de ani de la Războiul de pe Nistru.

S-au împlinit 24 de ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru. O relatare despre comemorările aniversării și opinii ale participanților:

Dumitru Uzun
Dumitru Uzun

Dumitru Uzun: „S-a început lupta cu armata a 14-a a Rusiei, cu toate că se spune că ţara noastră s-a despărţit în două, dar pe noi ne-au despărţit ruşii. Rusia unde nu se vâră. Ce caută acum în Siria ruşii? Miliarde costă un zbor al unul avion. De ce banii aceştia nu-i dau la oameni? Că au sate întregi care n-au lumină, n-au ce mânca”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00
Link direct

Pentru mulţi combatanţi ai războiului de la Nistru, ziua de 2 martie este un prilej de a-şi revedea colegii din tranșee şi de a analiza situaţia din ţară şi din regiune.

Marşul Memoriei la Chişinău
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00

Dumitru Uzun din Brigada cu destinație specială Fulger este unul dintre participanții de la Marşul Memoriei de astăzi. Spune că a apărat ţara de la început până la sfârșitul conflictului armat. Deşi a fost decorat pentru vitejie cu Ordinul Ştefan cel Mare, distincția supremă pentru militari, zice că pensia pe care o primeşte nu-i ajunge să-şi întrețină familia şi să plătească serviciile, fiind nevoit să mai lucreze.

Dumitru Uzun: „Cocieri, Dubăsari, Roghi, Gura Bâcului, Varniţa, Bender”.

Europa Liberă: Pe 2 martie 1992 dumneavoastră unde eraţi?

Dumitru Uzun: „La Cocieri. Pe 1 spre 2 noaptea ne-au chemat pe alarmă şi am plecat la Cocieri. Acolo de-acum mergeau lupte, când lumea paşnică şi-a ridicat şi a început împotriva cazacilor, la cei din armata a 14-a care-şi băteau joc de lume. Şi noi ne-am dus la ajutor şi am trecut Nistru pe gheaţă”.

Europa Liberă: Astăzi un apărător al patriei din 1992 cu ce s-a ales?

Dumitru Uzun
Dumitru Uzun

Dumitru Uzun: „Cu nimic. Iată numai asta că ne întâlnim şi ne amintim ce-a fost atunci, dar din partea statului noi nu avem nimic. De la cine să ai, dacă la noi la putere sunt bandiţii şi hoţii”.

Cuvinte de ocară la adresa foştilor şi actualilor guvernanţi a avut şi comandantul platoului Coşniţa, colonelul în rezervă Anatolie Cociug:

Anatolie Cociug: „Adevărul e cam trist. Republica Moldova s-a transformat în cea mai coruptă şi săracă ţară în Europa. Cu părere de rău, s-a întâmplat încă ceva straşnic – poporul n-are încredere în conducerea ţării şi omul simplu nu poate să găsească dreptate azi”.

Peşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a recunoscut că politicienii au admis greşeli şi că cei de la guvernare trebuie să facă mult mai mult ca eroii războiul de la Nistru să nu fie uitaţi.

Andrian Candu: „Pagina din istorie nu a fost întoarsă, poate, şi datorită lipsei unor decizii curajoase. Rămâne încă foarte multe de făcut, dar lucru cel mai important este să onorăm acele fapte făcute de eroii noştri, să le aducem permanent omagiu”.

Şeful Legislativului, Andrian Candu, a fost huiduit la final de către combatanţi, iar mitingul de comemorare s-a încheiat imediat după discursul lui.

Fostul poliţist Gheorghe Guţu spune că politicienii veniţi la manifestare merită toate criticile şi fluierăturile:

„Aceştia sunt nomenclaturişti. Ei nu pot face legi. Ei nu ştiu ce înseamnă lege. Ei îşi fac interesele lor. Eram tineri, avântaţi, patrioţi. Noi ne ducem să luptăm pentru patrie. Ce s-a primit de-acum după…”

Europa Liberă: Care sunt lecţiile acestui război pentru Moldova, cum credeţi?

„Sunt foarte proaste. Noi cum am fost sub ruşi, aşa şi am rămas sub ruşi. Rusul nu s-a dus de aici şi politica tot se face sub presiunea Rusiei”.

Pe an ce trece, de 2 martie, rândurile celor care mărșăluiesc prin Chişinău se răresc, iar camarazii de arme spun că obişnuiesc să-şi numere colegii răniți care mai rămân în viaţă. Regretul lor cel mai mare că Republica Moldova nu e integră nici după 24 de ani de la acel război.

Previous Next

XS
SM
MD
LG