Linkuri accesibilitate

Drumul abhaz al vinului moldovenesc (Mold-Street)


Primăvara pașnică și toamna opoziției (Ava.md)

„Deutsche Welle” publică un articol dedicat problemelor de securitate ale RM. În material este citat ministrul Apărării, Anatol Șalaru, în opinia căruia neutralitatea RM este falsă, prevăzută doar în Constituție, iar dacă pe teritoriul ei nu s-ar fi aflat armata rusă, nu ar fi fost o problemă aderarea RM la NATO. În articol se menționează, între altele, că aprobarea Strategiei naționale de apărare, document apreciat de experți drept unul „bun, urgent și extrem de necesar”, întârzie din motive politice, subliniindu-se că din actuala majoritate parlamentară fac parte politicieni ostili NATO și care anterior au pledat, alături de liderul comuniștilor Vladimir Voronin, pentru reconfirmarea neutralității RM printr-un document internațional.

Portalul de expresie rusă, Ava.md publică un comentariu semnat de analistul politic al Agenției NIKA-press, Vladimir Țesliuk. Acesta crede că Platforma DA, Partidul Nostru și PSRM își planifică „o activitate liniștită”, iar orășelul de corturi de lângă Parlament va fi lichidat. Autorul consideră că acum nu există motive pentru ca opoziția să-și continue protestele. Prietenia dintre partidele de opoziție s-a terminat, așa cum se planificase chiar la începutul prieteniei, iar „sinceritatea opoziției” dă speranțe pentru o primăvară pașnică, o vară confortabilă și o toamnă liniștită, iar după asta, până la alegerile parlamentare ordinare, nu rămâne atât de mult timp, notează analistul politic.

Portalul Mold-Street (www.mold-street.com) publică o investigație despre drumul abhaz al vinului moldovenesc. Datele statistice, scriu jurnaliștii, arată că în anul 2014 vinificatorii moldoveni au exportat pe piața georgiană peste 11 milioane de litri de vin, iar în zece luni ale anului 2015, peste 12 milioane de litri. În realitate însă, vinul ajunge în regiunea Abhazia și de acolo în Rusia. În această schemă de ocolire a embargoului și a taxelor vamale rusești figurează companii private cu capital rusesc, dar și Combinatul de Vinuri Cricova, notează jurnaliștii. Deși autoritățile de Chișinău spun că vinurile moldovenești ajung în Georgia, într-un răspuns oficial solicitat de jurnaliști, ministerul Agriculturii al Georgiei spune că în ultimii cinci ani nu a fost nici un import oficial de vinuri din Moldova.

Ziarul de Gardă publică un articol despre cariera și averea procurorului Eduard Harunjen, care exercită de la 1 martie a.c. funcția de Procuror General, după ce, săptămâna trecută, Corneliu Gurin și-a anunțat demisia. Publicația de investigație menționează că procurorul locuiește „într-o casă de milioane”, iar numele lui a figurat într-o procedură disciplinară demarată acum șase ani de Colegiul disciplinar al Procuraturii Generale, care însă a fost anulată ulterior. „Ziarul de Gardă” citează surse de la „Cadastru”, potrivit cărora Eduard Harunjen este proprietarul unei case de locuit cu suprafața de 66,4 m², estimată de experții imobiliari la 4,6 milioane de lei. „ Casa am construit-o timp de 13 ani. În 1995, am primit un apartament. În 2000, l-am vândut. Cu acei bani şi cu banii de la nuntă mi-am construit casa”, a explicat anterior Eduard Harunjen pentru „Ziarul de Gardă.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG