Linkuri accesibilitate

„Ruta balcanică” a migrației, Macedonia și UE în impas


Migranți și refugiați blocați la granița între Grecia și R. Macedonia, la Idomeni
Migranți și refugiați blocați la granița între Grecia și R. Macedonia, la Idomeni

Macedonia amenință să permită trecerea miilor de migranți și refugiați care așteaptă la frontiera sa.

„Ruta balcanică” ar putea fi închisă pentru migranți, odată ce „Austria își va atinge plafonul” de solicitanți de azil, fixat pentru acest an la 37.500, avertizat luni președintele macedonean, Gjorge Ivanov, într-un interviu cu săptămânalul german Der Spiegel. Tot luni, poliția macedoneană a folosit gaze lacrimogene și petarde pentru a dispersa cîteva sute de migranți care au încercat să forțeze granița cu Macedonia de la Idomeni în Grecia.

În acest moment, la Idomeni sînt blocați peste 8.000 de migranți, în toată Grecia, numărul lor se ridică la peste 22 de mii, estimează ministrul elen al migrației, citat de Reuters. Iar numărul ar putea ajunge ușor la 70 de mii în următoarele zile.

Purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați, Stella Nanou a declarat că pericolul cel mai mare este ca în Grecia să apară multe centre cu migranți blocați și frustrați, lipsiți de perspective.

Este efectul de domino, împotriva căruia avertiza și cancelara germaniei Angela Merkel. Într-un interviu duminică, la televiziunea publică, d-na Merkel declara că orice măsură unilaterală de a opri intrarea migranților nu face decât să mărească presiunile asupra țărilor vecine. Iar la capătul liniei, sau la începutul „rutei balcanice” stă Grecia. „Nu se poate ca anul trecut să fi făcut atâtea eforturi pentru a ține Grecia în zona euro, ca acum să o abandonăm în fața unei crizei căreia nu-i poate face față singură”, declara d-na Merkel la ARD. Singura soluție, în ochii ei, este o soluție europeană.

Pentru moment însă, țările de pe ruta balcanică, pe care anul trecut au venit aproape un million de migranți în Germania, își închid una după alta granițele. Pentru că încă nu cred în șansele de reușită ale soluției europene.

Ministrul macedonean de externe, Nikola Poposki, a explicat marți la BBC că pentru Macedonia, cel mai simplu ar „să se retragă (de la frontieră) și să-i lase pe toți migranții să treacă”, dar statele UE s-au opus unei astfel de soluții. „Ne-au spus că vor un sistem viabil în privința migranților", pentru ca solicitanții de azil să poată fi înregistrați, a explicat Nikola Poposki.

În opinia ministrului macedonean, „în prezent, cea mai mare problemă este că sistemul nu pare să funcționeze”, pentru că nu toate țările implicate sunt dispuse să-și asume responsabilitatea. Tot Poposki, dar într-un interviu cu „Handelsblatt” a avertizat că există pericolul unor conflicte între țările din Balcani pentru că „Slovenia trimite migranți ilegali spre Croația, Croația către Serbia, Serbia către Macedonia etc”.

Săptămâna viitore, pe 7 martie, are loc la Bruxelles summitul UE-Turcia dedicat crizei refugiaților, un summit la care țările europene speră să fie adoptate măsuri ferme de protejare a granițelor externe ale Uniunii Europene, cu colaborarea Turciei, căreia i s-a promis deja un ajutor financiar de 3 miliarde de euro și intensificarea negocierilor de aderare.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG