Linkuri accesibilitate

Plagiatul lui Ponta rezistă. Ministerul Educaţiei îl ajută?


Universitatea București insistă ca fostului premier să i se retragă titlul de doctor, la care nu a putut renunța pur și simplu.

Ministrul Educației este criticat de mai mulți universitari români într-o scrisoare în care i se reproşează că la o lună de la promisiunea pe care a făcut-o că va rezolva problema plagiatelor tezelor de doctorat, Adrian Curaj nu s-a ținut de cuvânt. „Până acum mandatul dvs. stă sub semnul tergiversărilor” se arată în scrisoare, reamintindu-se că „numărul plagiatelor descoperite în tezele de doctorat ale unor persoane cu funcții importante în cadrul statului Român crește în mod continuu, fapt care vă obligă să aveți o măsură fermă și neechivocă în această chestiune”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Link direct

Universitatea din București a retrimis azi, pentru a treia oară, Ministerului Educației, dosarul privind teza de doctorat a fostului premier Victor Ponta, însoțită de cererea de retragere a titlului de doctor. În 2012, revista științifică Nature publica un articol din care rezulta că teza de doctorat a premierului în funcție la acea dată ar fi fost plagiată într-o proporție neașteptată. „Nature a văzut documente compilate de o sursă anonimă care arată că mai mult de jumătate din lucrarea de 432 de pagini a lui Ponta constă în texte duplicate”. Teza de doctorat a premierului a fost susținută în 2003 și publicată în volum un an mai târziu.

Universitatea București a decis imediat după acest articol că Victor Ponta a plagiat, dar ministerul Educației, subordonat premierului Ponta, a decis să nu ia în considerare decizia universității. Ministerul l-a apărat pe fostul prim-ministru, iar în decembrie 2014, Ponta s-a hotărât să renunțe unilateral la titlul de doctor, precizând că după ce va părăsi viața politică își dorește să „inițieze un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerinţele de la acel moment”. Fostul premier nu și-a recunoscut niciodată în mod direct plagiatul, iar autorii de la care a copiat (Dumitru Diaconu, Curtea Penală Internațională, Istorie și Realitate, Editura All Beck, 1999; Vasile Crețu, Drept Internațional Penal, Editura Tempus, 1996; Ion Diaconu, The International Criminal Court: A New Stage, Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002; Victor Duculescu, prefață la lucrarea lui D. Diaconu, Curtea Penală Internațională, Istorie și Realitate) au preferat să nu spună nimic, mai cu seamă că unul dintre ei (Ion Diaconu) i-a semnat și prefața cărții.

După aflarea știrii că Universitatea București insistă la minister să i se retragă titlul de doctor, la care nu a putut renunța pur și simplu, pentru că nu și l-a dat singur, iar principiul legal impune simetrii, Victor Ponta a spus că „securiștii lui Băsescu” s-ar ocupa cu teza lui la comandă politică. Fostul premier a făcut o paralelă cu perioada stalinistă a anilor ’50, enervat că lucrurile merg mai departe și nu le mai poate opri.

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică o Ordonanță de Urgență și o Hotărâre de Guvern care urmează să reglementeze felul în care se vor retrage titlurile de doctor. Există deja unele nemulțumiri, legate nu doar de întârzierea acestor documente care încă nu au fost adoptate de Guvern, ci și de formularea lor. Cele două acte legislative urmează să stabilească în mod clar faptul că retragerea și acordarea titlurilor de doctor vor fi în atribuțiile universităţilor. Pe de altă parte titlurile acordate până acum prin ordin de ministru, vor fi de asemenea retrase în același fel. În această situație universitățile vor putea trimite ministerului decizia de retragere a titlului de doctor pe baza dosarului întocmit de Comisia de Etică a Universității.

Ceea ce poate perturba acest aranjament, care oricum întârzie să fie pus în practică este instabilitatea legislativă autohtonă și imixtiunea politicului. Regulile erau limpezi și înainte ca doctoratul fostului premier să fie pus sub semnul întrebării, numai că Ponta a manipulat instituțiile statului pentru a-și salva reputația. Formal a reușit vreme de aproape patru ani să nu primească un verdict, dar de fapt, nu a păcălit pe nimeni din lumea civilizată.

XS
SM
MD
LG