Linkuri accesibilitate

​„Germania dezbinată, izolată în Europa”


Germany, Angela Merkel and Anne Will, interview for ARD TV
Germany, Angela Merkel and Anne Will, interview for ARD TV

Explicaţiile Angelei Merkel privind politica migraţionistă.

La invitaţia moderatoarei, Anne Will, cancelara Angela Merkel a acordat televiziunii germane ARD un amplu interviu în centrul căruia s-a aflat din nou, chestiunea refugiaţilor şi problema migraţiei. Discuţia s-a desfăşurat sub titlul incitant: „Germania dezbinată [şi] izolată în Europa”. Întrebarea centrală care a fost pusă lui Merkel (în versiuni multiple) a fost, dacă are de gînd să-şi schimbe politica migraţionistă. Din răspunsurile a reieşit limpede, că Angela Merkel nu intenţionează să se abată de la cursul ei deja bine cunoscut. Adică: rezolvarea problemei în plan european, asigurarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, colaborarea cu Turcia:

„De aceea voi investi întreaga mea putere pentru a înfăptui această cale [pe care am pornit şi] pe care toţi o consideră bună, dar în care mulţi încă nu prea cred.”

Cu alte cuvinte, nici criticii din rîndurile conservatorilor, în primul rînd, cei din partea Uniunii Creştin-Sociale (bavareze – CSU), nu se pot aştepta la o modificare a liniei actuale a guvernului federal. Merkel a respins încă odată solicitarea creştin-socialilor bavarezi de a stabili un număr limită de refugiaţi care va fi primit în Germania.

În cursul discuţiei, Merkel a declarat că are nevoie de timp pentru a putea să-şi impună poziţia. A revenit, de asemenea, asupra idei că problema migranţilor poate fi rezolvată doar la nivel european. În urma unor decizii unilaterale, adică închiderea frontierelor de către unele ţări, a subliniat ea, problemele nu o să dispară.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct

„Tocmai de această chestiune mă tem. Cînd unul îşi defineşte graniţa, celălalt trebuie să sufere. Asta nu este Europa mea.” În această situaţie dificilă, Grecia nu poate fi părăsită şi lăsată singură cu refugiaţii de acolo. Merkel a subliniat că Europa nu a menţinut Grecia în zona euro şi-n spaţiul Schengen ca în aceste momente grele s-o lase singură.

Declaraţiile Angelei Merkel au stîrnit reacţii diferite în cadrul Uniuninii Creştin-Sociale (bavareze) şi la partenerii de coaliţie, social-democraţi. Vicepreşedintele social-democraţilor, Ralf Stegner, a declarat canalului 2 al televiziunii publice (ZDF) că sprijină cursul cancelarei privitor „la rezolvarea europeană a problemei migranţilor”. Cu măsuri naţionale, unilaterale, a spus el, fluxul refugiaţilor nu va putea fi oprit.

Ministrul bavarez de finanţe, Markus Söder, în schimb, nu şi-a ascuns scepticismul faţă de afirmaţiile lui Merkel. Într-un interviu difuzat luni de postul naţional de radio DLF, Söder a spus că actuala scădere a numărului de refugiaţi este rezultatul închiderii frontierelor din ţările balcanice apusene şi ale Austriei. Tocmai aceste măsuri, a spus Söder, a propus şi Bavaria.

XS
SM
MD
LG