Linkuri accesibilitate

Controversă în Congresul american în jurul închiderii centrului de detenție de la Guantanamo


La baza navală americană de la Guantanamo Bay
La baza navală americană de la Guantanamo Bay

Administrația Obama nu a comunicat Congresului cele zece locații din interiorul Statelor Unite unde ar putea fi mutați deținuții.

Presedintele Obama a anuntat saptamina trecuta intentia de a inchide centrul de detentie de la Guantanamo unde se afla suspecti de terorism. Despre reactiile la anunț, o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Republicanii au reactionat furios spunind ca presedintele a comis o eroare si ca inchisoarea de la Guantanamo nu trebuie inchisa. Una dintre probleme este unde vor fi mutati detinutii. De altfel administratia Obama nu a comunicat Congresului cele zece locatii din interiorul Statelor Unite unde ar putea fi mutati detinutii, asta de teama ca aceasta dezvaluire sa mareasca disputele politice legate de inchiderea centrului de detentie din Cuba.

Presedintele Obama argumenteaza ca mentinerea inchisorii este prea scumpa si ca ea da apa la moara propagandei organizatiilor teroriste. Congresul i-a cerut lui Obama sa prezinte un plan de inchidere, asta in conditiile in care majoritatea republicanilor si democratilor refuza idea ca detinuti sa fie transferati in Statele Unite. Chiar si membrii in Congres care sint de acord cu inchiderea inchisorii de la Guantanamo nu vor ca suspecti de terorism sa fie transferati in circumscriptiile lor.

Criticii presedintelui Obama se tem ca daca detinuti ar fi mutati in Statele Unite, acele locatii sint expuse unor potentiale atacuri sau demonstratii de proportii. Neanuntind Congresul care vor fi locatiile, administratia risca sa nu obtina consimtamintul forului legislativ pentru inchiderea inchisorii. Pina si senatorul John McCain care e unul dintre putinii republicani care doresc inchiderea centrului de la Guantamano a acuzat presedintele Obama ca in loc sa ia o decizie clara cu privire la mutarea detinutilor a preferat sa paseze responsabilitatea Congresului.

Casa Alba sustine ca dimpotriva forul legislative este de vina pentru ca nu s-a putut opta pentru o locatie anume. Administratia arata ca Congresul ar fi impus obstacole artificiale care impiedica ajustarea unor facilitati existente, pentru a le pregati sa primeasca refugiati. Dar dincolo de aceste detalii, diviziunile dintre Obama si republicanii care conduc Congresul se mentin. Presedintele continua sa doreasca inchiderea. Republicanii candidati sa-i urmeze la conducerea Americii se opun.

XS
SM
MD
LG