Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Începutul noii sesiuni parlamentare, rezultatele sondajuluui realizat de CBS-Axa.

În prag de primăvară, situația de pe scena politică pare să se dezmorțească la propriu, sau cel puțin asta a observat editorialistul Vitalie Vovc, după ce deputații s-au întâlnit în prima ședință a actualei sesiuni parlamentare.

Vitalie Vovc: „Fără îndoială unul dintre evenimentele majore, dacă nu cel mai important pentru Republica Moldova din săptămâna trecută a fost începutul sesiunii parlamentare. Chiar în prima zi a sesiunii au fost adoptate niște legi foarte importante, legea despre Procuratura Generală și CNI-ul, sunt niște legi cerute de mulți ani de partenerii de dezvoltare. În sfârșit aceste legi au fost adoptate. Eu cred că există în primul rând presiuni foarte mari din exterior, atunci când principalii finanțatori, acei care încurajau Republica Moldova pe calea integrării europene, au condiționat finanțarea ulterioară cu executarea nemijlocită și rapidă a unor reforme. Au pus autoritățile Republicii Moldova în fața unor obligațiuni pe care vrei nu vrei trebuie să le îndeplinești, de altfel intrăm într-un colaps financiar.”

Am discutat cu jurnalistul de la Radio Chișinău Corneliu Rusnac pentru a căuta un răspuns la întrebarea ce i-ar fi motivat pe deputați să accelereze „turația” procesului legislativ.

Corneliu Rusnac: „Se explică prin presiunile exercitate din exterior asupra guvernării de la Chișinău decât prin presiunea străzii. Acum vedem că Parlamentul a votat mai multe legi necesare, despre care au vorbit tot mai des și partenerii externi, Statele Unite. Am văzut că Ambasada SUA se manifestă foarte viu, dinamic, este prezentă și pe facebook unde comenteaza la minut orice declarații sau inițiative a autorităților moldovene.”

După întâlnirea premierului Pavel Filip cu reprezentanții FMI din această săptămână, Vitalie Vovc lasă să se înțeleagă că este devreme pentru Republica Moldova ca să-și facă planuri mari în sensul semnării unui acord cu FMI.

Vitalie Vovc: „Suntem încă departe de un acord cu FMI, acest acord se face așteptat, dar este condiționat și cu alegerea guvernatorului BNM. Sperăm că și pe acest domeniu se vor înregistra progrese destul de rapid. Să sperăm că va fi ales candidatul cel mai potrivit, eu personal mi-ași dori să vină o persoană din exterior, care să nu poarte amprenta diferitor mișmașuri, scandaluri, legături de clan sau rudenie din Republica Moldova.”

În această săptămână au fost prezentate și rezultatele unui sondaj realizat de Centrului de Investigații Sociologice CBS-Axa, potrivit cărora partidele pro-europene continuă să piardă din popularitate iar formațiunile „Partidul Nostru” și „Partidul Socialiștilor” să-și mențină pozițiile de lideri.

Cifrele au stârnit anumite critici, inclusiv din partea directorului Institutului de Marketing și Sondaje IMAS, Doru Petruți, care spune că are anumite suspiciuni în privința cifrelor ce indică nivelul de popularitate a partidelor și că finanţarea acestui sondaj ar fi una „mascată”, mai spune Doru Petruți.

Jurnalistul Corneliu Rusnac semnalează însă că indiferent de rezultatele sondajului, există cel puțin un aspect care i-a stârnit îngrijorări.

Corneliu Rusnac: „Cert este că există niște tendințe foarte clare pe arena politică din Republica Moldova. Avem o dominantă iată a Partidului Socialist și a Partidului Nostru. Lucrurile par a fi o certitudine pentru că sunt confirmate și de alte sondaje, indiferent de cifrele atribuite unuia sau altui partid. Ceea ce vreau să remarc eu este că avem un vid mare, un gol pe dreapta care nu este încă înlocuit de nici o forță nouă și atât timp cât nu va exista un partid nou, sau poate mai multe forțe de dreapta care să atragă voturile risipite a simpatizanților decepționați și de PLDM și de PL, care sunt în scădere pronunțată, atât timp vectorul pro-european va fi amenințat.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG