Linkuri accesibilitate

Sertarele dezastrului (Vasile Gârneț/Ziarul Național)


În pofida stabilităţii promise de actuala guvernare numită pro-europeană, există semne clare că aceasta are zile numărate (Dmitri Ciubașenco/Panorama).

Sertarele dezastrului, astfel îşi intitulează Vasile Gârneţ editorialul din „Ziarul Naţional”. Autorul constată că mandatul de deputat în Republica Moldova este mai curând un îndemn, o licență pentru furat, nu o demnitate în slujba poporului. Nici nu mai contează dacă ultimul sondaj făcut de CBS-AXA este adevărat sau manipulat – e limpede că partidele din arcul guvernamental au un suport foarte mic în rândurile populației. Parlamentul, continuă Vasile Gârneţ, majoritatea parlamentară manifestă o remarcabilă coeziune de clan în numele „prosperității și stabilității moldovenești” - se comportă asemeni unei caste nesimțite, conchide autorul.

Victor Ciobanu de la aceeaşi publicaţie ajunge la concluzia că partenerii externi au adoptat față de guvernările de la Chișinău o atitudine asemenea celei față de un om cu handicap mintal. E bine că a apărut această atitudine, crede autorul, pentru că asta înseamnă că, încet-încet, încep să înțeleagă ceea ce se petrece în Republica Moldova. Și totuși, ceva le scapă, observă Victor Ciobanu. Ceea ce le scapă ambasadorilor e că vorbesc pre limbi diferite cu guvernanţii de la Chişinău. Autorul crede că filmul Lost in Translation, în traducere din engleză – „Pierdut în traducere”, un film de Oscar, ar fi util ca să înțeleagă fenomenul. Atunci când cei de la Consiliul Uniunii Europene scriu că așteaptă „rezultate concrete privind reformele”, cei de la Chișinău înțeleg cu totul altceva.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct

Construcția unui bloc de locuinţe cu 16 etaje pe un teren de doar cinci ari din preajma Stației seismice centrale din Chișinău pune în pericol activitatea acestei instituții, scrie portalul specializat pe investigaţii Anticorupţie.md. Savanții bat alarma și spun că procesul de construcție va perturba activitatea seismologilor. De cealaltă parte, Primăria Chișinău, care a autorizat construcția, se spală pe mâini și spune că nu poate încălca dreptul la proprietate privată. Proiectul imobiliar controversat aparține unei firme „de-a casei" - beneficiara celor mai mari contracte pe bani publici cu muncipalitatea. Între timp, Centrul Naţional Anticorupţie afirmă că la mijloc ar fi o înţelegere şi că va fi prejudiciat statul.

Ion Macovei de la „Timpul” observă că, periodic, apar comunicate emise de Ministerul Economiei despre dorința unor companii străine de a veni în Republica Moldova. Cu toate acestea, multe intenții rămân la etapa declarațiilor, iar în unele orașe ţară nu a călcat picior de investitor ani la rând. Este şi cazul oraşului Anenii Noi, situat la doar 40 km de capitală. Amplasarea geografică ar putea servi drept argument pentru un investitor străin. Cu toate acestea, noul primar al localității Veaceslav Bondari spune că, de când se află în funcție, nici un agent economic din străinătate nu a trecut pragul Primăriei. Instabilitatea politică şi criza economică din țară sunt câteva dintre problemele care ţin departe investitorii.

Editorialistul Dmitri Ciubaşenco face trimitere în articolul său pentru portalul de expresie rusă Panorama la recentul sondaj realizat de CBS-AXA, care în opinia autorului confirmă că, în pofida stabilităţii promise de actuala guvernare numită pro-europeană, există semne clare că aceasta are zile numărate. Iată doar câteva dintre cifrele pe care îşi bazează autorul concluzia: 85 la sută din respondenţi cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, Guvernul se bucură de o încredere de opt la sută, iar Parlamentul şi Preşedintele de cinci la sută. De asemenea, potrivit sondajului, un eventual scrutin parlamentar ar lăsa în afara legislativului partidele care formează azi alianța de guvernare.

Guvernul Filip. Un outsider care stârneşte interes” este titlul editorialului semnat de Iulian Chifu pentru Deschide.md. Autorul trece în revistă, la o lună de la momentul alegerii actualului guvern, ce e bine şi ce e rău, ce aşteptări aveau şi s-au împlinit, eventual peste aşteptări chiar, ce alte aşteptări nu s-au împlinit, ce întârzieri există. „La capitolul elemente pozitive, aş înscrie formula de alegere, bogăţia de candidaţi şi perspectiva pozitivă a alegerii Guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei. Nu ştiu deznodământul, nu cunosc încă formula finală, dar trebuie să salut calitatea candidaţilor, aduşi din întreaga lume de la toate instituţiile bancare serioase şi din poziţii relevante”, scrie Iulian Chifu. Pe dimensiunea subiectelor mai puţin realizate – discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional, concluzionează analistul român Iulian Chifu.

XS
SM
MD
LG