Linkuri accesibilitate

Alexandru Luchianov: „Costurile de producere a vinurilor din Moldova sunt mult mai mari decât în Chile, Argentina, Spania, iar țara este necunoscută...”


Despre șansele de promovare a vinului moldovenesc în străinătate: o discuție cu un membru al Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova.

La începutul săptămânii vinurile din Republica Moldova au fost distinse cu cinci medalii de aur și cinci de argint la Berliner Wine Trophy – unul dintre cele mai prestigioase târguri vinicole internaționale. Evenimentul a avut loc în perioada 4-7 februarie, iar la competiție au fost înscrise peste 5 mii de vinuri.

Corespondenta Europei Libere Natalia Sergheev l-a întrebat pe Alexandru Luchianov, membru al Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova și vinificator de la Et Cetera, în ce măsură distincțiile de la competițiile de prestigiu favorizează promovarea vinului moldovenesc peste hotare.

Alexandru Luchianov: „Cât de puțin dar da, competițiile au un efect. Orice concurs e mai mult o chestiune psihologică care afectează potențialii clienți. Este mai mult un instrument pentru marketing. Marketingul trebuie să-l facă doar țările producătoare, care au participat la competiție. Organizatorii nu vor face acest lucru de la sine, indiferent dacă au câștigat careva medalii Moldova sau altă țară. Concursul este mai mult un instrument pentru vinificatori ca să vadă ce pot face. Să-și vadă propriile limite.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:24 0:00
Link direct

Europa Liberă: În ce măsură aceste succese se transformă în niște acorduri de export către consumatorul european?

Alexandru Luchianov: „E mult mai complicat decât se vorbește. Se spune că e foarte ușor dacă ai câștigat la careva concursuri. Nu e așa. Piața dictează multe reguli, complicate, stricte și dure. Fiecare companie în parte își rezolvă problemele referitoare la export. Chiar dacă au luat o medalie oarecare nu înseamnă că vor exporta vinuri în orice țară.”

Europa Liberă: Care sunt aceste reguli dure despre care ați vorbit?

Alexandru Luchianov: „Concurența enorm de mare, în primul rând. Prețurile vinurilor din Moldova sunt prea mari în comparație cu vinurile din Spania, Chile sau Argentina, din cauza costurilor de producere a strugurilor și a vinului.”

Europa Liberă: Cât de sigur poate fi consumatorul local că pe rafturi va găsi vinuri de aceeași calitate ca și cel premiat?

Alexandru Luchianov: „Depinde de ce vin a fost trimis la concurs. Dacă a fost un vin din partida care a fost îmbuteliată și volumul este limitat, atunci practic 100% că e același vin. Condițiile climaterice sunt diferite în fiecare an. Într-un an vinul poate fi mult mai complex în arome și la culoare, și la gust, alți ani este mai slab. Nu putem lupta cu clima. Încercăm să manipulăm vița de vie, să creăm careva condiții, dar în mare măsură anul ne arată cum va fi vinul. Orice brand, atâta timp cât are strugurii proprii, are grijă de vie și o crește, este sigur că la sfârșitul anului va culege roadă calitativă. 70-80% din vin este calitatea strugurilor. Nu este tehnologul, nu este brandul, este calitatea strugurilor folosiți pentru vin.”

Europa Liberă: Cât de mult contează ambalajul în această „ecuație”?

Alexandru Luchianov: „Pentru marketing joacă un rol foarte mare. Dar atâta timp cât omul cumpără vinul pentru ambalaj și se dezamăgește de calitate, va cunoaște altcineva că vinul nu este la fel de bun ca promovarea. În Moldova este mult mai complicat să faci marketing, deoarece vorbele merg foarte repede prin țară și prin colegi, prin prieteni mai ușor de află de calitate. Imaginea se strică imediat dacă eticheta este frumoasă, ambalajul este perfect, dar vinul este de calitate joasă. Oamenii s-au învățat să consume vinurile de calitate. Vor o sticlă de vin în cazul în care știu că este calitativ, sănătos și vor primi plăcere.”

Europa Liberă: Când a devenit consumatorul local un cunoscător atât de bun în vinuri, astfel încât să aprecieze anume calitatea și să nu se uite la etichetă, să nu se uite la preț?

Alexandru Luchianov: „Cred că în ultimii 3-4 ani de zile, pe la finele anilor 2009-2010. Se simte o tendință foarte interesantă și frumoasă pentru producătorii din Moldova că totuși o mare parte din oameni caută calitate. Se vede în fiecare an creșterea consumului vinurilor de calitate. Orice manifestație, orice eveniment este un instrument de a cultiva această cultură de consum a vinului. Și e binevenită pentru toți producătorii. E ceva ce trebuie să fie mult mai des în Moldova decât, să zicem, evenimente legate de bere sau altceva.”

Europa Liberă: La peste un an de la embargoul impus de Rusia pentru vinurile moldovenești, în ce măsură producătorii autohtoni au reușit să-și diversifice piețele de export, așa cum au fost sfătuiți de experții internaționali?

Alexandru Luchianov: „Nu e simplu. Aș spune că totuși este o stagnare. Încă mulți producători de vinuri rămân într-o stare stresată, șocată. Nu și-au revenit după acele acțiuni din partea Rusiei. E foarte greu, deoarece avem mult vin în țară care nu poate fi exportat în fiecare an totalmente pe alte piețe. Aici cred că ar trebui să lucreze Guvernul, Ministerul Agriculturii, să ajute producătorii de vinuri cumva.”

Europa Liberă: Care ar fi principalul impediment al faptului că producătorilor moldoveni le vine greu să exporte cantități largi pe piețele din Europa?

Alexandru Luchianov: „Țara este necunoscută, asta este un factor. Altceva este că costurile de producere a vinurilor din Moldova sunt mult mai mari decât în Chile, Argentina, Spania. Țara este necunoscută. Cine va cumpăra aceste vin? Puțini.”

Europa Liberă: Pe ce segment totuși vinurile moldovenești câștigă la aceste festivaluri, târguri internaționale?

Alexandru Luchianov: „Volume mai limitate cu un potențial mai mare în vinuri, în calitate.”

XS
SM
MD
LG