Linkuri accesibilitate

China urmărește cu atenție campania de alegeri prezidențiale din Statele Unite


Secretarul de stat John Kerry (dr.) ministrul de externeal Chinei, Wang Yi la întîlnirea lor de marți la Departamentul de Stat la Washington
Secretarul de stat John Kerry (dr.) ministrul de externeal Chinei, Wang Yi la întîlnirea lor de marți la Departamentul de Stat la Washington

Îngrijorare la Beijing față de efectele posibile ale declarațiilor lui Donald Trump.

Retorica din campania electorala americana are reverberatii internationale. Cum reactioneaza China la ce spune Donald Trump despre relatiile bilaterale? O relatarea a corespondentului Europei Libere la Washington.

Se stie ca relatiile economice cu China si in special deficitul comercial sint tapi ispasitori predilecti in campania lui Donald Trump pentru investitura republicana la presedintie. Pe masura ce acesta obtine succese de campanie, Beijinul devine mai ingrijorat.

Miercuri, autoritatile chineze au avertizat America sa nu adopte masuri monetare punitive, avertizind ca daca asa s-ar proceda, raporturile bilaterale ar avea de suferit. Purtatorul de cuvint al Ministerului de Externe de la Beijing a spus ca in China alegerile prezidentiale americane sint urmarite cu mare atentie.

Purtatorul de cuvint a fost intrebat cum ar reactiona China la o presedintie Trump si amenintarea acestuia ca ar pedepsi Beijinul pentru ca manipuleaza cursul monedei nationale. Purtatorul de cuvint a evitat sa se refere la un candidat anume dar a spus ca relatiile dintre cele doua tari sint in avantajul comun si ca se spera ca administratia americana va continua sa actioneze „responsabil”.

Aceste declaratii au survenit pe fondul vizitei la Washington a ministrului chinez de externe Wang Yi, calatorie care are intre chestiunile abordate situatia din Marea Chinei de Sud si prezenta militara chineza acolo ca si masura in care Beijinul este dispus sa coopereze pentru contracararea pericolului nuclear nord-corean.

Relatari din Asia arata ca mediilor de informare de stat din China li s-a cerut sa reduca acoperirea mediatica a alegerilor americane si sa nu include luari de pozitie din campanie cu referire la China. O alta indicatie a fost ca relatarile de presa sa cuprinda aspecte negative ale campaniei si scandaluri. Luna trecuta Donald Trump a spus ca va impune tarife de 45% asupra importurilor din China pentru a contracara manipularea monedei nationale chineze.

XS
SM
MD
LG