Linkuri accesibilitate

Bellingcat publică noi date despre posibila implicare a militarilor ruși în doborârea avionului MH17 în estul Ucrainei în iulie 2014


Grupul internațional de voluntari Bellingcat a publicat un nou raport privind posibila implicare a militarilor ruși în prăbușirea avionului malaiezian de pasageri în estul Ucrainei, în iulie 2014.

Bellingcat susține că aeronava a fost doborâtă cu o rachetă lansată dintr-o instalație de tip Buk-M1 ce aparținea brigadei de rachete antiaeriene ale Forțelor Armate ale Rusiei. Potrivit grupului de investigație cu sediul la Londra, militari din această brigadă au postat fotografii pe rețele de socializare care ar sugera că s-au aflat în apropierea graniței ruso-ucrainene în iunie-iulie 2014. În raportul publicat pe pagina web a Bellingcat numele acestor militari au fost schimbate, însă datele lor complete au fost transmise grupului internațional de investigație.

Pe 13 octombrie 2015, Consiliul de securitate al Olandei a publicat raportul final privind investigarea cauzelor catastrofei în care se spune, între altele, că avionul a fost doborât de o rachetă Buk. Raportul indica numărul de serie al rachetei, dar nu a tras concluzii despre cine a doborât aeronava. Boeingul 777 al companiei Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 cu ruta Amsterdam – Kuala Lumpur, s-a prăbușit pe 17 iulie în vestul Ucrainei, omorând toate cele 298 de persoane aflate la bord.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG