Linkuri accesibilitate

Andrian Candu spune că în 3 martie ar putea anunța un candidat pentru șefia BNM


Comisia parlamentară specială a selectat șase candidați la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pentru interviu, iar alți trei urmează să prezinte acte suplimentare. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a cerut totodată comisiei ca până miercurea viitoare să selecteze un singur candidat, care să fie prezentat Parlamentului. „Comisia urmează să vină cu un candidat până miercuri, ca eu să îl prezint în plen joi, 3 martie”, a declarat Andrian Candu, citat de Unimedia.

Cel puţin doi dintre candidații la funcția de guvernator au figurat pe lista electorală a PD la alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010. Este vorba de Valeriu Chiţan, fost ministru al finanţelor în guvernul agrarienilor din perioada 1994-1998. Cel de-al doilea este Victor Timotin.

Nici Valeriu Chiţan, nici Victor Timotin nu au inclus acest episod în CV-urile depuse la secretariatul Parlamentului, dar informaţia poate fi uşor confirmată consultând hotărârile CEC-ului din acea perioadă. Un alt pretendent la şefia BNM Sergiu Iachim a candidat şi el la scrutinul parlamentar din 2010, doar că în calitate de candidat independent.

Postul a rămas liber după ce Dorin Drăguțanu și-a anunțat demisia în septembrie, pe fondul scandalului „miliardului furat” din bănci. Asigurarea unei conduceri responsabile la BNM este una din condițiile puse Moldovei de partenerii externi pentru reluarea finanțării.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG