Linkuri accesibilitate

Comisia parlamentară specială va examina dosarele candidaților la postul de guvernator al BNM


O comisie parlamentară specială va examina astăzi la o ședință prezidată de spicherul Andrian Candu dosarele celor nouă candidați la postul de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Luni, 22 februarie, a expirat termenul pentru depunerea candidaturilor.

Cel puţin doi dintre ei au figurat pe lista electorală a PD la alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010. Este vorba de Valeriu Chiţan, fost ministru al finanţelor în guvernul agrarienilor din perioada 1994-1998. Cel de-al doilea este Victor Timotin.

Nici Valeriu Chiţan, nici Victor Timotin nu au inclus acest episod în CV-urile depuse la secretariatul Parlamentului, dar informaţia poate fi uşor confirmată consultând hotărârile CEC-ului din acea perioadă. Un alt pretendent la şefia BNM Sergiu Iachim a candidat şi el la scrutinul parlamentar din 2010 doar că în calitate de candidat independent.

Postul a rămas liber după ce Dorin Drăguțanu și-a anunțat demisia în septembrie, pe fondul scandalului „miliardului furat” din bănci. Asigurarea unei conduceri responsabile la BNM este una din condițiile puse Moldovei de partenerii externi pentru reluarea finanțării.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG